Werkgever heeft recht op inzage bij probleem met arbeidsongeschikte

AMSTERDAM - Het medisch dossier van arbeidsongeschikte werknemers die voor beroep bij de rechter belanden, is niet langer geheim. Werkgevers hebben recht op inzage in deze dossiers.

ESTHER LAMMERS

Dat bepaalde de Centrale Raad voor Beroep (CRvB) onlangs. De privacy van de werknemer is even belangrijk als het recht van de werkgever om bij een rechtszitting alle informatie te krijgen, vindt de Raad. Hierdoor krijgen voor het eerst niet-artsen wettelijk toegang tot medische gegevens. Tot nu toe werd het privacy-belang van de patiënt altijd belangrijker geacht dan het belang van derden.

De Raad haalt bovendien in een klap het privacy-recht van patiënten in de nieuwe WAO-wet Pemba onderuit. De Pemba, pas in werking sinds 1 januari, bepaalt dat de privacy van werknemers belangrijker is dan openbaarheid van rechtzitting. Maar volgens de CRvB is dit strijdig met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens en daarom ongeldig. Openbaarheid en privacy zijn volgens dit verdrag even belangrijk.

De uitspraak - eind februari gedaan maar pas nu bekend - kan verstrekkende gevolgen hebben. Zo kan een WAO'er die voor de rechter komt om zijn uitkering aangepast te krijgen, er niet meer van uitgaan dat zijn medisch dossier vertrouwelijk wordt behandeld. De werkgever kan inzage vragen en heeft zo nieuwe argumenten om de WAO-beoordeling te bestrijden. De rechter kan ook uit zichzelf bepalen dat de werkgever aanwezig mag zijn als de medische gegevens op de zitting worden besproken. Op welke gronden de rechter dat besluit, wordt volgens een woordvoerder van de Raad beoordeeld “van geval tot geval”.

Werkgevers hebben er sinds de nieuwe WAO-wet direct belang bij of en voor welk percentage een werknemer in de WAO belandt. Voor elke nieuwe WAO'er wordt immers direct de rekening gepresenteerd in de vorm van een hogere premie. De Beverwijkse advocaat P. Fischer concludeert in het alternatieve vakbondsblad Solidariteit dat vanaf nu “medische gegevens op straat liggen”.

Fischer schetst een somber beeld van werkgevers, die straks zelf beroep aantekenen tegen een WAO-besluit. Ze voeren in de rechtszaal aan dat de WAO-uitkering op grond van het medische dossier volstrekt ten onrechte is toegekend. Voor de WAO'ers is een dergelijke confrontatie met de werkgever 'verschrikkelijk', voorspelt hij. “Ze moeten dan met de werkgever discussiëren of ze wel écht zo ziek zijn. De band met een werkgever is veel persoonlijker dan met een uitvoeringsinstantie.”

De vakcentrales FNV en CNV reageren verrast op de uitspraak. CNV-bestuurder Aart-Jan de Geus: “Werkgevers kunnen straks zeggen dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de ziekte van de werknemer, bijvoorbeeld bij een depressie of kanker, en dat ze dus niet voor de kosten willen opdraaien. Deze uitspraak is heel slecht voor de betrokken WAO'ers.”

De Registratiekamer, die de privacy van Nederlanders bewaakt, verwacht echter geen trendbreuk. “De rechter moet immers steeds opnieuw beslissen of een werkgever inzage in het medisch dossier krijgt.” Maar volgens jurist E. de Jong van de Koninklijke Maatschappij voor Geneeskunde (KNMG) gaat dat al ver. “Het betekent dat een WAO'er steeds een deel van zijn medisch dossier moet prijsgeven om aan te tonen dat een werkgever geen inzage mag krijgen. Dat is principieel verkeerd”, aldus De Jong. Hij verwacht dat WAO'ers zich voortaan wel drie keer bedenken om in beroep te gaan, uit angst dat hun medisch dossier openbaar wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden