Werkgever bekommert zich meer om personeel op leeftijd

Vooral werkgevers in de bouw en de industrie breken zich het hoofd over hoe ze hun ouderen gezond en productief houden. Beeld ANP
Vooral werkgevers in de bouw en de industrie breken zich het hoofd over hoe ze hun ouderen gezond en productief houden.Beeld ANP

Tien jaar geleden leek het ze weinig te boeien, maar nu de AOW-leeftijd stijgt, voelen werkgevers de druk om oudere werknemers langer aan het werk te houden.

Jeannine Julen

Werknemers op leeftijd die uitvielen voor ze met pensioen gingen, vloeiden voorheen met een aantrekkelijke financiële regeling af. Maar nu die regelingen terrein verliezen, maken werkgevers zich wel degelijk zorgen over de gevolgen van hun vergrijzende personeelsbestand. Meer dan de helft (56 procent) denkt dat oudere werknemers de arbeidsproductiviteit in hun bedrijven omlaagdrukt. Nog eens 82 procent is van mening dat de arbeidskosten toenemen, zo blijkt uit onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (Nidi).

Zorgen die in 2009 aanzienlijk minder leefden, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke blad Demos van het Nidi. Toen dacht slechts een derde van de werkgevers dat een vergrijzend personeelsbestand zou leiden tot een verminderde arbeidsproductiviteit. Ook over mogelijk verhoogde arbeidskosten zaten werkgevers toen minder in. Het percentage piekerende werkgevers lag toen 9 procent lager dan nu.

Dat piekeren zijn vooral managers in de bouw en industrie meer gaan doen. Daar waar het werk fysiek zwaarder is en het risico op gezondheidsklachten groter.

Meer vraag naar personeel

Vanwaar die omslag? Nidi-onderzoeker Kène Henkens wijst, behalve naar de afschaffing van aantrekkelijke vertrekregelingen, vooral naar de stijgende AOW-leeftijd. "Langer doorwerken is een feit. Het besef dat de AOW-leeftijd maar blijft stijgen, maakt dat werkgevers de druk voelen om meer in te zetten op duurzame inzetbaarheid. Sommigen hebben nu al werknemers in dienst van wie ze weten dat die de 65 jaar niet eens halen."

Ook de aantrekkende arbeidsmarkt kan van invloed zijn, zegt Henkens. "In sectoren een tekort aan personeel is, kan het zijn dat bedrijven oudere werknemers vasthouden om hun kennis te delen."

Het maakt dat de (om)scholingsmogelijkheden van 55-plussers een enorme vlucht nemen. Waar bijna een decennium terug maar 10 procent van de werkgevers die mogelijkheid bood, is nu 40 procent overstag. Ook het aandeel werkgevers dat openstaat voor flexibele werktijden groeide flink: van 30 procent naar meer dan de helft. En dan de extra vrije dagen. Ruim ruim 40 procent is akkoord, eerder was dat 30 procent.

Toegenomen enthousiasme

Henk Strating, cao-expert, ziet hetzelfde toegenomen enthousiasme aan de cao-onderhandelingstafel. Een jaar geleden woonde hij zelden tot nooit een gesprek bij waar duurzame inzetbaarheid aan bod kwam, nu met enige regelmaat. In de afgelopen twee weken alleen al werd het onderwerp in twee cao-vergaderingen besproken.

"Dat laatste kan toeval zijn", zegt Strating. Maar hij ziet werkgevers vaker afspraken maken over scholing, coachingsgesprekken of hoe zwaar werk verder terug te dringen. Ook populair: de 80-90-100-regeling, waarbij een oudere werknemer 80 procent werkt, 90 procent loon ontvangt en over 100 procent pensioen opbouwt.

Lees ook:
Twee derde van de werkgevers moppert helemaal niet over het hogere salaris van de senioren: ze zijn het waard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden