Werkgelegenheidsconflict tussen Parijs en Bonn hangt als zwarte wolk boven Eurotop Amsterdam

POITIERS - Op premier Kok rust de loodzware taak de Eurotop van komende week in Amsterdam tot een succes te maken, nu Duitsland en Frankrijk het over een belangrijk thema, bevordering van werkgelegenheid, nog oneens zijn.

THEO KOELE

Dat bleek gisteren tijdens een Frans-Duitse top in Poitiers. Beide partijen deden echter hun best om de geschillen te verdoezelen, en bondskanselier Helmut Kohl zei er zeker van te zijn dat in Amsterdam een oplossing wordt gevonden.

De Franse regering, onder leiding van de socialist Lionel Jospin, heeft gisternacht nieuwe voorstellen naar Bonn - de traditionele bondgenoot van Parijs binnen de EU - gestuurd. Die houden onder meer in dat 'Europa' extra geld moet uittrekken voor het scheppen van banen. De hoge werkloosheidscijfers eisen dat, zei Jospin.

Van Duitse zijde werd in het Franse Poitiers echter benadrukt “dat er geen extra uitgaven” gedaan mogen worden. Duitsland heeft al grote moeite om aan de toelatingseisen voor de Economische en Monetaire Unie (EMU) te voldoen. “We kunnen ons geld maar één keer uitgeven”, zei Kohl. Hij sprak zich uit tegen nieuwe bevoegdheden voor 'Brussel' op het gebied van werkgelegenheidsbeleid.

Op ambtelijk niveau werken Frankrijk en Duitsland, samen wel 'de motor van Europa' genoemd, vandaag en morgen nog aan een gemeenschappelijk standpunt. Nederland is als dienstdoend EU-voorzitter niet bijster gelukkig met zulke onderonsjes. Onder leiding van minister van financiën Gerrit Zalm vindt, letterlijk aan de vooravond van de top, nog een EU-ontmoeting plaats, in het Amsterdamse hotel de l'Europe.

Kok wil voorkomen dat de top maandag en dinsdag wordt overschaduwd door geharrewar over het zogeheten stabiliteitspact, dat er in voorziet dat leden van de EMU een straf begrotingsbeleid voeren. Als het aan Kok ligt, wordt het pact zo vroeg mogelijk op de top bezegeld, opdat de rest van de tijd besteed kan worden aan het beoogde Verdrag van Amsterdam. Deze nieuwe versie van het in 1991 gesloten Verdrag van Maastricht moet de weg banen voor toetreding van nieuwe lidstaten.

Het door Nederland gepresenteerde ontwerp-verdrag omvat enkele omstreden punten, zoals een Europees defensiebeleid, opheffing van grenscontroles, en een verandering in de machtsverhoudingen ten nadele van kleine(re) lidstaten. Een onverwachte complicatie is, dat Groot-Brittannië deze week liet weten voorlopig het zogeheten sociaal handvest niet te kunnen uitvoeren. De nieuwe linkse regering in Londen wil het document wel ondertekenen, anders dan de vorige conservatieve regering, maar verwijst naar juridische problemen. Nederland hoopte dat de Britten onder premier Tony Blair onverwijld werk zouden maken van de afspraken, die nog dateren van 'Maastricht'.

Als EU-voorzitter heeft Nederland nu te maken met 'oude koeien', waarvan hij dacht dat die in Amsterdam niet uit de sloot gehaald zouden worden. De Franse president Chirac ging vorig jaar akkoord met het stabiliteitspact, dat de toekomstige eenheidsmunt Euro sterk moet houden. Maar het staatshoofd steunt nu, althans in het openbaar, de door de linkse regering Jospin gevraagde aanvullingen.

Chirac had gisteren niettemin zichtbaar moeite met de samenwerking met Jospin. Tijdens de persconferentie na afloop van de ontmoeting met Kohl kostte het de neo-gaullist Chirac enige zelfoverwinning om het beantwoorden van vragen over te laten aan de socialistische premier. Tijdens het overleg met Kohl, waaraan tal van ministers uit Duitsland en Frankrijk deelnamen, zat Jospin ver van 'zijn' staatshoofd.

Niet alleen de komende EU-top, ook de NAVO-top van volgende maand in Madrid kwam aan de orde. Duitsland en Frankrijk wensen een spoedige toetreding van Roemenië tot het militaire bondgenootschap. Daarmee nemen ze afstand van het officiële Amerikaanse standpunt, dat in de eerste ronde van de NAVO-uitbreiding slechts drie Midden- en Oost-Europese landen (Polen, Tsjechië en Hongarije) in aanmerking komen. Frankrijk, dat in de NAVO tal van meningsverschillen had en heeft met de VS, zei bij monde van Chirac: “We steunen Roemenië, ondanks het Amerikaanse standpunt.” Net als Roemenië koestert ook Slovenië de hoop tot de kopgroep van nieuwe NAVO-leden te behoren. Over dit land liet Kohl noch Chirac zich publiekelijk uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden