'Werkgelegenheid in Kamper Stadsziekenhuis door slechte samenwerking bedreigd'

Van onze correspondent KAMPEN - De ambtenarenbond Abva/Kabo eist dat drie medisch-specialisten van het Kamper Stadsziekenhuis uit de organisatie worden verwijderd.

De specialisten, twee internisten en een anesthesist, hebben er volgens regiobestuurder A. Kreiken van Abvo/Kabo bij herhaling blijk van gegeven hun vak niet te verstaan en niet bereid te zijn met elkaar samen te werken.

"Daarmee wordt de werkgelegenheid van 150 mensen op het spel gezet en dat is voor ons onacceptabel" , aldus Kreiken.

Zoals gisteren al gemeld, beraadt het ministerie van WVC zich op maatregelen tegen het Kamper ziekenhuis. Aanleiding voor een mogelijke sluiting is het vernietigende rapport, dat de inspecteur voor de volksgezondheid in Overijssel en Flevoland, W. Spiers, heeft uitgebracht over het functioneren van de organisatie.

Spiers constateerde in 1989 al ernstige tekortkomingen. Bij hercontrole bleek het ziekenhuis vorig jaar nog steeds niet aan de eisen te voldoen. In de laatste week van februari overleden twee patienten op de afdeling intensive-care van het Kamper Stadsziekenhuis.

Sterfgevallen

Spiers legt direct verband tussen de sterfgevallen en de gebrekkige organisatie binnen het ziekenhuis.

Regiocoordinator Kreiken van de Abva/Kabo noemt het triest dat het zover heeft moeten komen: "Toen de inhoud van het rapport van Spiers ons in februari ter ore kwam, hebben wij al om spoedberaad gevraagd. Het kan gewoon niet langer zo. Ik zou me van m'n levensdagen niet in dat ziekenhuis laten opnemen. Het wordt tijd dat er wordt opgetreden tegen de medici die hun werk niet goed doen."

Volgens Kreiken staat het functioneren van het verpleegkundig personeel in het vertrouwelijke rapport van de inspecteur van de volksgezondheid niet ter discussie.

"De kritiek spitst zich toe op drie specialisten, die niet bereid blijken tot onderling overleg. Mede daardoor worden medische dossiers niet aangelegd op de manier waarop dat hoort. Bovendien verloopt de communicatie tussen de betreffende artsen en het verplegend personeel zeer stroef. De inspecteur spreekt zonder omhaal van incompetentie van de medici. Als je dat constateert en niet ingrijpt, is dat vragen om ongelukken."

Kreiken richt zijn pijlen vooral op het bestuur van het ziekenhuis onder voorzitterschap van de Kamper wethouder A. Hengeveld: "Het bestuur is al twee jaar op de hoogte van de problemen en heeft sindsdien kennelijk rustig achterover geleund. Er is althans geen verbetering opgetreden."

Fusiebesprekingen

Naast de eis voor het op nonactief stellen van de drie betrokken artsen van wie er zich inmiddels een heeft ziek gemeld - moet het ziekenhuisbestuur volgens Kreiken de afgebroken fusiebesprekingen met de ziekenhuizen in het naburige Zwolle zo snel mogelijk hervatten.

Vanochtend praten de bonden met de directie en het bestuur van het ziekenhuis over de ontstane problemen. Voorzitter Hengeveld van het Kamper Stadsziekenhuis was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden