Werken voor de spreekbuis van de oppositie in Venezuela

NieuwsLLinNK: Venezuela

21.20 uur, Nederland 2

Hoe is het om als journalist te werken voor de spreekbuis van de oppositie in een grotendeels door de president gecontroleerde staat?

’Den Haag Vandaag’-verslaggever Nynke de Zoeten reist voor ’NieuwsLLiNK’ naar Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Ze gaat er werken bij het commerciële televisiestation Globovisión. In de socialistische staat onder leiding van Hugo Chávez staat de persvrijheid nu meer onder druk dan ooit. Vorig jaar werd een populair commercieel televisiestation al gesloten op last van de staat en journalisten worden regelmatig lastig gevallen en gemolesteerd.

Chavez probeert door middel van nieuwe wetten de vrijheid van de media in te perken. Ondertussen wint hij de harten van de arme bevolking door met oliedollars de sociale voorzieningen te verbeteren. In Venezuela ben je vóór of tégen Chavez. Een tussenweg is er niet. Ook niet als je journalist bent. De strijd tussen de politieke tegenstanders en hun achterban wordt uitgevochten in de media.

Zo ook bij Globovisión: zij vertegenwoordigen de rechtse en rijke oppositie. De Zoeten gaat een week lang op pad met verslaggeefster Gabriela Matute. Een jonge ambitieuze verslaggever die maar weinig tijd lijkt te besteden aan de achtergronden van haar nieuwsitems. Haar en make-up nemen meer tijd in beslag. Bovendien lijkt Matute geen enkel probleem te hebben met de eenzijdigheid van de reportages van Globovisión.

Waar Nynke de Zoeten gewend is zonder pardon op ministers en parlementsleden af te stappen, kritische vragen te stellen aan voor- en tegenstanders en daar objectief verslag van te doen, moet zij nu meegaan in de rechtse verslaggeving van haar nieuwe werkgever.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden