'Werken met behoud van bijstandsuitkering is fout'

Emile Roemer foldert in Boxmeer.Beeld ANP

De SP stapt uit de coalitie in Boxmeer. De partij gaat niet akkoord met een plan om bijstandsgerechtigden te laten werken met behoud van uitkering.

Het plan lijkt op de landelijke wet Werken naar Vermogen, die waarschijnlijk in januari volgend jaar ingaat. Op dat moment moeten meer mensen in de bijstand verplicht aan het werk. Coalitiepartners CDA en Lokale Onafhankelijke Fractie (LOF) willen in Boxmeer al dit jaar beginnen. De SP vindt dat wie werkt een minimumloon moet krijgen.

Het was nota bene SP-wethouder Dick Schaap die het plan namens b en w indiende bij de gemeenteraad. Hij nam er zelf in een commissievergadering onmiddellijk afstand van. "Op deze manier houden we mensen in de armoede", vindt Schaap. Bovendien vreest hij dat mensen in de bijstand 'duurdere' krachten op de arbeidsmarkt verdringen. "Dit is niet in overeenstemming met het coalitieakkoord, waarin we hebben afgesproken het sociale gezicht van Boxmeer te behouden."

Het voorstel kreeg desondanks een raadsmeerderheid. Maandagavond besloot de SP tijdens een ledenvergadering om te breken met de coalitie. Landelijk SP-leider Emile Roemer, tot zes jaar geleden SP-wethouder in Boxmeer, was als toehoorder bij die vergadering. Hij smeedde in 2002 nog een coalitie tussen SP en VVD. Sindsdien zit de partij in Boxmeer in het centrum van de macht. Die positie geeft de partij nu op: CDA en LOF gaan op zoek naar een nieuwe partner.

De fractievoorzitters van die partijen lijken verrast door de harde lijn van de SP. "We konden niet eens tot een gesprek komen", zegt CDA'er Twan Stiphout. Hij zag nog voldoende mogelijkheden voor een compromis. Frans van der Zande van het lokale LOF heeft het idee dat de fractie bewust op een breuk heeft aangestuurd. "Nu het minder goed gaat en we moeten bezuinigen, loopt de partij weg voor haar verantwoordelijkheid."

De gemeentelijke bezuinigingen hebben de links-rechtstegenstelling in het college wel op scherp gezet, zegt SP-fractievoorzitter Wilfried Bosters. Ook hij ziet het werken in ruil voor een uitkering als verkeerde bezuiniging. "Toen er financieel nog weinig aan de hand was, liep het prima", zegt hij. Maar sinds 2010 heeft zijn partij veel veren moeten laten, vindt hij. De SP tekende met tegenzin voor bezuinigingen op de bibliotheek en op kunst en cultuur. Bosters riep de wethouders van de andere partijen op om de maatregelen te verzachten, maar dat gebeurde onvoldoende, vindt hij. Nu een voor de SP principieel punt wordt geraakt, is voor hem de maat vol. "De ruif van cultuur en welzijn is leeg. Nu moet er maar eens bezuinigd worden op wegen en lantaarnpalen."

SP'er Schaap zat kort in het college: hij volgde een jaar geleden zijn zieke voorganger op. CDA en LOF verwijten hem dat hij in het college geen minderheidsstandpunt innam over het plan, maar daar pas later de coalitiepartners mee overviel.

Volgens Schaap waren zijn collega wethouders wel degelijk op de hoogte. Sinds begin dit jaar was er in het college 'forse ruzie', zegt hij. Het laten aantekenen van zijn standpunt had geen zin, oordeelde Schaap. "Je kunt daarmee het collegebesluit niet voorkomen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden