Werken maakt nog gelukkiger

DEN HAAG (ANP) - Werklozen zijn veel minder tevreden met hun leven dan mensen met een betaalde baan. Van de werkenden geeft 90 procent aan tevreden te zijn, van de niet-werkenden slechts 50 procent. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) woensdag presenteerde.

ANP

Het planbureau gebruikte voor het onderzoek gegevens uit 2007. De economische crisis speelt dus geen rol bij het welbevinden van de ondervraagden. In totaal werden ruim 1500 mensen in de leeftijd van vijftien tot 65 ondervraagd.

Vergeleken met een eerder onderzoek uit 1995, blijkt dat levensgeluk meer en meer afhangt van werk. Mensen zonder een baan waren in 2007 minder tevreden met hun leven dan in 1995. Het welbevinden van werkenden ging er daarentegen juist op vooruit.

Gezondheid

Volgens SCP-onderzoekster Patricia van Echtelt hebben mensen die niet werken vaak het idee dat hun gezondheid te wensen overlaat. Daarnaast spelen hun meestal beperktere middelen en geringere sociale participatie een rol.

Een van de redenen dat werklozen de afgelopen jaren minder gelukkig zijn geworden, is dat veel van hen er financieel op achteruit zijn gegaan. Ze lenen veel vaker geld en zijn meer dan vroeger gedwongen om op koopjesjacht te gaan, merkte het SCP.

Dat werkenden in 2007 vaker aanvinkten dat zij tevreden waren, dan in 1995, hangt volgens Van Echtelt vooral samen met de conjunctuur. ,,In 2007 ging het beter met de economie dan in 1995, dan zijn mensen over het algemeen gelukkiger.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden