Werken in de hitte? Even doorzetten

Een Amsterdamse ijsverkoper doet goede zaken. Beeld anp
Een Amsterdamse ijsverkoper doet goede zaken.Beeld anp

Vandaag en morgen kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 30 graden en ook de rest van de week houdt het zomerweer aan. Fijn voor wie vakantie heeft, maar op terrassen, in kantoren en op een aantal bouwplaatsen wordt gewoon gewerkt. Hoe houd je als werkende Nederlander de komende week het hoofd koel?

Marijke de Vries

"Vermijd werkzaamheden in de directe zon en bescherm je hoofd", adviseert Marc van de Kerkhof van de ArboUnie. Wie in een gebouw zonder airconditioning werkt, moet in ieder geval zorgen voor ventilatie, zegt hij. "Zet waar mogelijk ook warme apparaten uit, zoals computers, kopieermachines en printers." Verder adviseert hij om zonwering aan de buitenkant van het gebouw aan te brengen. "Want als de warmte eenmaal binnen is, is het moeilijk het weer koel te krijgen."

Ook al is het warm en plakkerig op de werkplek, het beste is om zweet te laten verdampen op de huid, zegt hoogleraar humane energetica Klaas Westerterp van de Universiteit Maastricht. Daarmee raak je meer warmte kwijt dan wanneer je - zogenaamd ter verkoeling - een (vochtige) handdoek langs het voorhoofd of de nek haalt.

Maar de hitte valt het effectiefst te bestrijden door rustig te blijven en niet te veel te eten, zegt Westerterp. "Als je minder eet en minder beweegt, hoef je minder warmte kwijt te raken." Het lichaam zet eten immers om in warmte, en dat wil je zoveel mogelijk voorkomen. Een paar dagen weinig eten is voor de meeste mensen geen enkel probleem, zegt de hoogleraar. "Het lichaam heeft een heleboel energie in zich: de meeste mensen hebben energiereserve voor een maand."

IJs eten is zinloos
Wat je eet maakt niet zoveel uit, zegt Westerterp, als het maar niet veel en niet vet is. Want daarmee heeft het lichaam het lastig. 'Licht' voedsel als tomaat, sla en komkommer geeft door de lage energiedichtheid een voller gevoel, maar het is niet per se beter.

Voor verkoeling zorgt dergelijk voedsel zeker niet. Ook ijsjes eten heeft wat dat betreft geen zin. "Dat is een fabeltje. Een ijsje geeft hoogstens tijdelijk een koel gevoel." Het lichaam moet vervolgens juist aan de slag om het vocht in de maag op lichaamstemperatuur te krijgen, waardoor je het warmer krijgt. Slimmer is om gewoon veel water te drinken op kamertemperatuur, zeker voor degenen die lichamelijke arbeid verrichten. Ranja, laat staan cola, zijn geen water, benadrukt Westerterp. "Daar zit veel suiker in en dat zorgt voor een tragere maaglediging." Bovendien moet het lichaam aan de slag om de energie uit de frisdranken te verwerken.

Verder is het voor de werkende mens gewoon een kwestie van even doorzetten, zegt arbeidshygiënist Geerts van 365/ArboNed. "Boven de 26 graden vinden de meeste mensen het warm en onprettig worden, maar tot een graad of dertig krijgen ze er niets van." Hoogstens hebben ze last van licht concentratieverlies en zijn ze wat sneller geïrriteerd. "Mensen kunnen veel meer aan dan ze denken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden