Werken in de bijstand: uitbuiting of zinnige hulp?

Staatssecretaris | Klijnsma gaat onderzoek doen naar de werkwijze van Flextensie. Dit bedrijf helpt bijstandsgerechtigden aan een tijdelijke baan voor 1 of 2 euro per uur boven op hun uitkering.

INGRID WEEL en REDACTIE ECONOMIE

De kritiek van enkele politieke partijen op gemeenten die bijstandsgerechtigden voor een extraatje laten werken in de schoonmaak, horeca of fabriek, was niet mals. SP-Kamerlid Sadet Karabulut spreekt van 'een vorm van uitbuiting'. Ook de PvdA heeft grote zorgen over de verdringing op de arbeidsmarkt waarvan in hun ogen sprake is.

"Er is geen arbeidsovereenkomst en geen salaris voor de bijstandsgerechtigde, maar er is vooral geld voor de werkgever, de gemeente en Flextensie", zei PvdA-Kamerlid John Kerstens gisteren tijdens een Kamerdebat. Een werkgever moet zo'n 12 euro betalen voor de tijdelijke kracht uit de bijstand, maar daarvan gaat het grootste deel naar de gemeente en het bedrijf Flextensie dat deze constructie heeft bedacht. Kerstens: "Die 12 euro voldoet toch aan geen enkele cao?"

Flextensie geeft aan dat het meer is dan het minimumloon. De PvdA'er benadrukte echter dat er bij een salaris naar de volledige werkgeverslasten moet worden gekeken, dus ook het deel waarmee pensioen en WW wordt opgebouwd. "Anders vergelijk je appels met peren".

Staatssecretaris Klijnsma van sociale zaken gaf aan dat ze wil dat er "conform cao wordt betaald". Ze gaat onderzoeken of dat gebeurt en in hoeverre bijstandsgerechtigden een baan aan dit traject overhouden. Flextensie beweert dat dat bij een kwart van de geplaatste bijstandsgerechtigden zo is. Dat is een hoge uitstroom, vonden alle Kamerleden. "Maar dat zijn hun eigen cijfers", merkte Klijnsma op. "Ik ga ook zelf onderzoeken hoe het zit."

De vraag waar geen antwoord op kwam, is of het werk via Flextensie echt werk is, en er dus sprake van verdringing kan zijn. Wat vindt Klijnsma, wilden de Kamerleden weten.

Maar de staatssecretaris liet zich er niet over uit, ook niet in antwoorden op schriftelijke vragen. Ze bleef bij algemeenheden: "Gemeenten hebben een grote vrijheid hoe hun reïntegratiebeleid vorm te geven".

D66 wil het initiatief van Flextensie een kans geven. De VVD lijkt volledig achter de werkwijze van het bedrijf te staan. "De duur is immers beperkt, maximaal zes maanden, met een kans op uitstroom naar een echte baan", zei VVD-Kamerlid Chantal Nijkerken. "Wat een onzinnige redenering", reageerde Karabulut. "Nijkerken hoefde toch ook niet de eerste zes maanden in de Kamer zonder loon te werken."

Flextensie benadrukte eerder tegenover Trouw dat de bijstandsgerechtigde juist wat overhoudt aan het werk. Want tijdelijke inkomsten worden normaliter verrekend met de uitkering, waardoor mensen in de bijstand er vaak financieel niets op vooruitgaan. Oprichter Martine van Ommeren: "Juist om dat probleem te adresseren is Flextensie ontwikkeld. Er is dus geen sprake van uitbuiting, integendeel."

Flextensie begon in 2013 met deze werkwijze in de gemeente Den Haag. Deze proef leverde de gemeente in het eerste jaar vijftigduizend euro op, meldt het bedrijf, en dat is nog zonder de besparing die werd behaald doordat uitkeringsgerechtigden een baan vonden via Flextensie. Inmiddels werkt Flextensie met meer dan vijftig gemeenten samen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden