Review

’Werken bij McDonald’s is afwisselend genoeg om interessant te blijven’

Drie miljoen gasten wekelijks, 220 restaurants en 15.000 werknemers. Deel vier en slot van een serie artikelen over ’werken bij hamburgergigant McDonald’s’: „Eigenlijk zijn we net een grote familie.”

Zes kinderen heeft ze, vier nog thuis. En ergens anders werken dan bij McDonald’s in Zwolle- Noord kan ze zich eigenlijk niet voorstellen. „Eigenlijk zijn we net een grote familie”, zegt De 45-jarige Hermien.

Hermien is het manusje van alles in Zwolle-Noord, zegt ze over zichzelf. Frietjes bakken? Prima hoor. Achter de grill en hamburgers dressen? Ook goed. Of aan het loket van de McDrive? Net zo gemakkelijk. „Ik kan eigenlijk alles wel.”Â

Als ik haar voor het eerst zie loopt ze met een headset door het restaurant. Af en toe flikkert er een lampje aan de zijkant van haar set. Dan zegt Hermien wat in haar microfoon. Beam me up Scotty, denk ik onwillekeurig. Pas later wordt me duidelijk hoe handig dat hoofdijzer is. Zoals alles bij de hamburgerketen is ook hier over nagedacht. Met de set kan Hermien bestellingen van de McDrive opnemen zonder andere werkzaamheden te onderbreken.

Hermien is een van de vaste krachten van McDonald’s-restaurant in Zwolle-Noord. En ze is niet de enige werkende moeder: ongeveer de helft van de vaste werknemers is vrouw en heeft thuis kinderen. De andere werknemers zijn vaak twintig, vijfentwintig jaar jonger. En werken meestal aanzienlijk minder. Een schooldiploma krijg je immers nog steeds niet voor niets.

Natuurlijk, legt Hermien uit: „Het is hier productiewerk. En als ik thuis ben, ben ik blij dat ik thuis ben. Maar de sfeer is hier bijzonder. Niemand is hier down, de sfeer is opgewekt. En je kunt je eigen werktijd indelen.”Â

Zelf heeft ze een twintig-urencontract, maar in de praktijk worden dat er altijd dik meer. Zolang ze zich thuis zonder haar kunnen redden, denkt ze dan. En zo slecht betaalt McDonald’s ook weer niet. „Je kunt werken zoveel je wilt. Bovendien: op mijn leeftijd vind je niet meer zo snel een andere baan. Daar moet je gewoon eerlijk in zijn.”

Haar zuster werkte hier ook, totdat die overleed. Toen ontmoette Hermien bij haar collega’s van McDonald’s veel steun en begrip. Dat betekent dan wel wat natuurlijk. Bovendien is ze ook op haar werk een trotse moeder. Zoon Jurgen werkt aan de grill en is medewerker van het jaar geworden. Hij heeft een reis naar Disneyworld gewonnen. Ze buigt voorover, straalt. „Welke moeder kan dat nou zeggen over haar kind?” Maar, voegt ze eraan toe, Jurgen moet wel verder leren. „Voor hem is het hier een opstapbedrijf.”Â

De gezelligheid onder de collega’s, dat is ook wat fulltime shiftmanager Wendy (34) roemt. Haar werkdag begint om zeven uur ’s ochtends met restaurant- en voorraadinspectie. Daarna opent ze om acht uur de deuren en stuurt ze de ochtendploeg aan. En zij kan dat best nog tien jaar doen.

In een grijs verleden werkte Wendy in een winkel, een lingeriezaak. Voor geen goud wil ze terug. Ja, natuurlijk kent haar werk bij McDonald’s een zekere routine. „Maar het is afwisselend genoeg om interessant te blijven. Het is bovendien uitstekend te combineren met de zorg voor mijn kinderen.”

Dat je niet snel rijk wordt van de horeca-cao plus een paar euro extra, neemt Wendy voor lief. „Ik mag niet klagen. Vooral omdat het hier zo gezellig is.” Ze roemt de uitjes van de personeelsvereniging (darten, sportdag) en kijkt nu al uit naar het einde van de maand, wanneer diverse Nederlandstalige artiesten van regionale faam zullen optreden voor de personeelsvereniging.

Restaurantmanager Jeordy (31) is al druk bezig met de voorbereidingen van het evenement. Natuurlijk, hij zou met zijn vwo-diploma best hogerop kunnen binnen het concern. Maar hij heeft het ideaal geregeld in het leven, zegt hij. Ga maar na: hij heeft een leaseauto, woont drie minuten rijden van zijn werk en heeft geregelde werktijden.

Echtgenote Ylene (27) werkt ook in het restaurant en samen waren ze wel mooi in staat om een meer dan gemiddeld huis te kopen, zegt Jeordy. „Ik zit hier tegen mijn plafond maar als ik hogerop wil moet ik naar school in Amsterdam. En dat zie ik niet zitten met al dat verkeer.” Bovendien: Ylene is zwanger. Nog vijf maanden. En het hele restaurant leeft mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden