Werkdruk maakt meer mensen ziek

Vaker psychische klachten dan rugpijn

Het aantal mensen dat jaarlijks een werkgerelateerde ziekte oploopt is vrij stabiel, maar het aandeel psychische klachten stijgt. Of die toename samenhangt met de economische crisis kan onderzoeker Henk van der Molen van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten niet met zekerheid zeggen, maar hij vindt het niet onwaarschijnlijk. "Je kunt je voorstellen dat mensen uitvallen als de werkdruk of de baanonzekerheid toeneemt."

Vorig jaar liepen 20.000 mensen een beroepsziekte op, becijferde het NCvB in opdracht van het ministerie van sociale zaken. Dat zijn er 260 per 100.000 werknemers.

Gehoorschade en pijn in gewrichten of rug stonden sinds jaar en dag bovenaan de ranglijst, maar volgens het NCvB voeren psychische klachten - vooral overspannenheid of burnout - dit jaar de lijst aan. Het Centrum baseert zich op meldingen van bedrijfsartsen, patiëntenonderzoek, literatuur en de vragen die het krijgt.

Vooral werknemers in de gezondheidszorg, de ambtenarij, het onderwijs, de financiële sector en - opmerkelijk - de bouw melden zich ziek met psychische klachten. Niet alleen werkdruk maakt mensen ziek, ook lastige klanten of conflicten op het werk doen dat.

Het NCvB waarschuwt voor een opvallende nieuwkomer: werkgerelateerde infectieziekten. Die bestaan al langer, maar worden vaak niet onderkend. Van der Molen: "Bij de Q-koortsepidemie (die vooral mensen die werken met geiten en schapen trof, red) van vorig jaar bleek dat het ontbreekt aan kennis. Infectieziekten worden vaak over het hoofd gezien en niet als beroepsziekte gemeld." Nederland wordt vatbaarder voor dit soort infecties, meent Van der Molen, omdat werknemers meer en verder reizen én ziektes oppikken die zich niet meer met antibiotica laten behandelen.

De onderzoeker meent dat de rol van werkfactoren bij chronische aandoeningen wel vaker wordt onderschat. Een op de zeven astma-aanvallen bij werknemers heeft een oorzaak in hun werk. Ook lopen werknemers uit een aantal beroepsgroepen een hoger risico op hart- en vaatziekten: lassers, brandweerlieden en mensen die lange werkdagen maken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden