Werk maakt blij, rijk en vrij. Maar gaat dat samen met kinderen krijgen?

Je bent 28 jaar oud, een van de bekendste koks in Duitsland, je hebt restaurant met een Michelinster. Het laatste wat dan van je wordt verwacht, is dat je je restaurant sluit. Maar precies dat deed Marcel Schiefer. Hij wilde de stress niet meer, niet meer om drie uur 's nachts thuiskomen en zijn kinderen alleen slapend zien.

Nu werkt Schiefer minder, kookt nog steeds maar is meer ontspannen, en heeft hij tijd voor zijn gezin.

Welk boodschap geeft deze sterkok hiermee af? Ten eerste een boodschap waar de oude Babyloniërs heilig in geloofden; namelijk dat het leuk en goed is om tijd door te brengen met je kinderen.

Maar Schiefer zegt met het sluiten van zijn restaurant ook dat het niet te combineren is, een grootse carrière en kinderen.

Dat is een andere boodschap dan je doorgaans hoort. Die zegt: You can have it all: carrière èn kids. Je moet vooral je carrière niet onderbreken als je kinderen wilt en krijgt. En dat hoeft ook niet. Er is opvang, van crèche tot nanny's en au pairs. En er is geld zat om die te betalen. Immers, jouw carrière wordt niet onderbroken en het geld stroomt dubbel binnen. Het is zelfs beter dat je als ouder werk boven de zorg voor je eigen kind stelt, want deelnemen aan het arbeidsproces is beter voor jou en voor de samenleving. Werken heeft meer status. En je hoeft ook geen schuldgevoel te hebben tegenover je kinderen. De tijd die je hen geeft, in de vroege ochtend, in de avonden, weekenden en vakanties, heet niet voor niets quality time.

Schiefer ziet dat anders. In plaats van voor quality time kiest hij voor meer tijd met zijn kinderen.

You cannot have it all.

De laatste tijd heb ik regelmatig gesprekken met vrouwen die over kinderen twijfelen. Ze vragen zich niet af, zoals ik vroeger, of het beter is vroeg of later in je loopbaan moeder te worden. De vrouwen die ik nu ontmoet zeggen: 'Ik wil geen kinderen. Want ik wil zo graag werken.'

Deze vrouwen zeggen eigenlijk: het gaat niet allemaal tegelijk. Ze kunnen of willen werk en kinderen niet combineren. Kinderopvang is voor hen geen optie. Ze willen het hun kind niet aandoen zoveel uren door vreemden te worden opgevangen. Ze vinden dat je een keuze moet maken tussen moederschap en werken. En zij kiezen voor werken.

Ik begrijp dat. Werken is voor veel vrouwen heerlijk, vormend, maakt blij, rijk en vrij. Als vrouwen ervoor kiezen al hun kaarten te zetten op werken, prima, wat mij betreft. Als vrouwen ervoor kiezen kinderloos te blijven, is dat een respectabele keuze. Ik ben blij dat in onze huidige tijdgeest kinderloze vrouwen niet meer zoals vroeger met de nek worden aangekeken.

Maar mijn zorg gaat uit naar vrouwen die wel kinderen willen en er ook zelf voor willen zorgen. Die vrouwen zien zich geconfronteerd met een enorm gat in hun loopbaan. Tegen de tijd dat hun kinderen groot zijn en ze weer de arbeidsmarkt op willen om zichzelf verder te ontplooien en nog iets voor de samenleving te betekenen, blijken heel veel wegen afgesneden.

Wat een bizarre onderwaardering van deze zeer begrijpelijke keuze.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden