'Weren van illegalen is strijdig met verdrag'

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - Het weren van illegalen van Nederlandse scholen is ongeoorloofd. Schoolbesturen die zich daaraan schuldig maken, handelen in strijd met het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens, dat ook door Nederland is ondertekend.

Dat stelt prof. mr. H. Schermers, die als hoogleraar de Van Asbeck-stoel bekleedt aan de Rijksuniversiteit Leiden en lid is van de Europese commissie voor de rechten van de mens. Schermers schrijft dit in het Nederlands Juristenblad.

Binnenkort behandelt de Tweede Kamer de Koppelingswet. Via de koppeling van allerlei bestanden kunnen illegale buitenlanders worden opgespoord. Zij worden uitgesloten van overheidsvoorzieningen als een uitkering, huisvesting, huursubsidie, ziektekostenverzekeringen, gezondheidszorg en onderwijs.

Het kabinet maakt in drie situaties een uitzondering: medische hulp in acute noodsituaties, juridische bijstand en onderwijs voor kinderen tot zestien jaar.

Staatssecretaris Netelenbos (PvdA) heeft toegezegd die leeftijd te verhogen tot achttien jaar. Dat deed ze na felle protesten uit het Haagse onderwijs eind vorig jaar. Wethouder Van Kampen schaarde zich openlijk achter de Haagse scholen die op voorhand weigerden illegale kinderen na hun zestiende van school te sturen. Rotterdam en Utrecht steunen inmiddels het Haagse verzet.

“Een van de gegarandeerde mensenrechten is het recht op onderwijs dat aan niemand mag worden ontzegd”, zegt Schermers. Daarom, stelt hij, is het weren van illegalen van Nederlandse scholen 'ongeoorloofd'.

Volgens de hoogleraar heeft Nederland “op zich genomen aan een ieder binnen de Nederlandse rechtsmacht de rechten en vrijheden van het verdrag te verzekeren. Ook illegalen kunnen dus aanspraak maken op de in het verdrag neergelegde rechten. En wel op grond van artikel 14, zonder dat op enigerlei wijze mag worden gediscrimineerd op grond van nationale of maatschappelijke afkomst, van geboorte of andere status.”

Schermers noemt het 'aanvaardbaar, misschien wel zelfs onvermijdelijk' dat de regering haar uiterste best doet om de stroom van illegale immigranten te verminderen. Schermers: “Dit mag echter niet gebeuren door fundamentele mensenrechten aan deze mensen te onthouden. Wij mogen niet aanvaarden dat mensenrechten alleen voor Europeanen gelden.”

Ondanks onenigheid over enkele details, is het paarse kabinet het in grote lijnen eens over de invoering van de Koppelingswet. Wanneer de wet op de agenda van de Tweede Kamer komt is nog niet precies bekend. De Kamer wacht nog op een schriftelijk antwoord van de regering. Het is de bedoeling dat de Koppelingswet binnen afzienbare tijd behandeld wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden