Weren pedoseksueel uit de stad is niet effectief

Dat burgemeester Van Gijzel de vrijgekomen pedofiel liever kwijt is, is te begrijpen. Maar het probleem lost hij zo niet op.

Dat burgemeester Van Gijzel van Eindhoven de vrijgekomen pedoseksueel uit zijn stad wil weren is begrijpelijk, maar als probleemoplossing is het weinig effectief.

Deze man uit Eindhoven weren, is het probleem verplaatsen naar een andere gemeente. Beter is om inzicht te krijgen in wat deze man bezielt, en daar als instantie én als burger lering uit trekken. Het laten plaatsen van enkelbanden of een verbod om zich op te houden in de buurt van speeltuinen: dit schiet bij pedoseksuelen te kort. Een reclassering die hem in de gaten houdt, is belangrijk maar is niet genoeg.

Pedofielen zijn vaak mannen waarvan je in de verste verte niet vermoedt dat ze streven naar seks met kinderen. Het merendeel loopt nooit tegen de lamp. Wel worstelen ze allemaal met hun pedofiele gevoelens die ze met meer of met minder succes onder controle weten te houden. Net als bij een andere psychische ziekte zou de oorzaak van pedofilie vastgesteld moeten worden. Hoe ontwikkelt een jongetje zich tot een pedofiel? Als daarover meer bekend is kunnen we aan preventie doen.

De pedoseksueel in kwestie in Eindhoven strijdt al decennia lang voor de pedo-ideologie: ’de maatschappelijke acceptatie van pedofilie en de emancipatie van de pedofiel’, zoals dat in die kringen heet. Zij willen pedofilie uit de criminele sfeer halen. De kans dat zij inzien dat pedofiele relaties schadelijk zijn voor kinderen en dat kinderen het recht hebben van pedoseks verschoond te blijven, is nihil. Het recidivegevaar is daarom aanzienlijk.

Eindhoven heeft te maken met een man die juridisch van wanten weet. Die kennis heeft hij opgedaan binnen de pedofiliebeweging, waar onder leiding van academisch geschoolde pedofielen en hun beschermheren informatie wordt uitgewisseld over manieren om met pedofiele gevoelens om te gaan, over het inschakelen van geschikte advocaten bij een eventuele arrestatie, over het gedrag dat ze moeten tonen in de rechtszaal, enzovoort.

Graaf je in de achtergrond van pedofielen, dan kom je onrustbarend vaak een of andere vorm van kindermishandeling tegen. Dat kan van alles zijn: fysieke mishandeling, emotionele verwaarlozing, getuige zijn van huiselijk geweld, drugsverslaafde ouders, seksueel misbruik, vernedering, pesten. Zonder het gedrag van pedofielen goed te willen praten, heeft het er alle schijn van dat er in de jeugd van pedofielen iets is misgegaan. Dat geldt zeker voor de pedoseksueel uit Eindhoven, die in 1981 een boek gepubliceerde over zijn ervaringen met kinderen, justitie en zijn botsingen met de maatschappij. Hij heeft een woede in zich ontwikkeld, die hij inzet in zijn strijd tegen de maatschappij die hem onrecht heeft aangedaan.

Het probleem is nu dat er te weinig debat is tussen de mensen die de pedo-ideologie aanhangen enerzijds en de tegenstanders hiervan anderzijds. Het zou prachtig zijn als pedofielen die vinden dat het kind recht heeft op seks met hen en dat zij slachtoffer zijn van de maatschappij, duidelijker naar buiten zouden treden. Er is nu te veel onbegrip.

Seksueel misbruik van kinderen wekt de volkswoede op en dwingt instanties tot belangenafweging. Van directe slachtoffers en hun ouders kan niet worden verwacht dat zij genuanceerd denken over de dader, daarvoor is de traumatische ervaring te overweldigend. Echter, indirect betrokkenen zouden erbij stil moeten staan dat pedofielen zelf ook kinderen zijn geweest. Stel dat het jouw zoon, jouw broer of een ander familielid is die zich aan een kind heeft vergrepen? Reageer je dan ook met de krachttermen die te lezen zijn op het anonieme internet? Of probeer je te begrijpen wat hem tot zijn daden heeft gedreven?

Als educatie en therapie ertoe bijdragen dat een pedofiel zijn handelen begrijpt, kan er aan zijn terugkeer in de maatschappij gewerkt worden. Zolang dat niet het geval is, zal de wetgever moeten voorzien in meer zinvolle oplossingen dan die waartoe de burgemeester van Eindhoven zich nu genoodzaakt acht.

Tegelijk zal veel meer onderzoek moeten worden verricht naar de oorzaken van pedofilie en in het bijzonder de relatie tussen kindermishandeling en het ontstaan van pedofiele gevoelens. Veel meer werk maken van de preventie van kindermishandeling zal hoe dan ook zeer veel persoonlijk lijden en maatschappelijke en economische schade helpen voorkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden