Wereldwonder Petra heeft er een heiligdom bij

De Schatkamer in Petra, beroemd om zijn woningen die in de rotsen zijn uitgehakt. Beeld AFP

Een heiligdom zo groot als twee zwembaden, met zuilen en een gigantische trap. Dat ontdekten archeologen in de historische stad Petra in Jordanië. Bijzonder, want de duizenden jaren oude handelsstad is al tot op de millimeter onderzocht. Nieuw technisch speelgoed van de archeologen, drones, leggen nu toch ongeziene structuren bloot.

Het pas ontdekte platform, zoals de archeologen hun vondst omschrijven, is waarschijnlijk meer dan 2100 jaar oud. Dat werd afgeleid uit een aantal potscherven die bij de plek werden gevonden. De tempel ligt op minder dan een kilometer van het centrum van Petra, de beroemde stad die rond het begin van de huidige jaartelling het middelpunt vormde van een veelgebruikte handelsroute.

De archeologen noemden de publicatie afgelopen week om die reden 'verborgen in het volle zicht'. Zo'n groot gebouw, op zo'n geringe afstand van de door miljoenen toeristen bezochte overblijfselen, dat was ook voor de archeologen bijzonder. "We waren vooraf vrij sceptisch en voorzichtig in ons oordeel", zei Christopher Tuttle, die als co-auteur verbonden was aan de historische publicatie in een vooraanstaand magazine over het Nabije Oosten, tegen de Guardian. "Ik was verrast toen het monument iets belangrijks bleek te zijn."

Meters zand bovenop het monument verhinderden jarenlang dat de structuur werd ontdekt. Pas toen de archeologen gebruik gingen maken van drones en satellieten, werden de onderliggende gelijkmatigheden blootgelegd. 'Het komt ook omdat het huidige werk vooral bestaat aan het behouden van het delicate evenwicht tussen toerisme en archeologische waarde', aldus het onderzoeksteam in hun rapport.

De drone-techniek biedt voor de archeologie 'enorme kansen', aldus Ruurd Halbertsma van Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Met drones kan namelijk op elke plek en op elk gewenst moment een opname vanuit de lucht worden gemaakt. "Dan zie je veel meer. Daar getuigt deze ontdekking ook van, juist in een al grondig onderzocht gebied als Petra."

"Voorheen moest dat met luchtballonnen en later met vliegtuigen", aldus Halbertsma. "Dat was een heel geregel. De overheid van het land moest akkoord gaan, en je had een beperkt aantal vlieguren. Nu gaat bij elke opgraving wel een dronevlieger mee."

Maar wat ligt er nou precies onder de meters zand in Petra? Dat moet nog worden onderzocht, net als waar het bouwwerk voor heeft gediend. Het onderzoeksteam heeft voorlopig nog geen plannen om de historische site weer te begroeten, liet Tuttle weten. De archeoloog wil er wel dolgraag weer heen, want de grote trap naar het heiligdom ligt vreemd genoeg niet richting het stadscentrum. Dat is bij andere ontdekte ruïnes wel het geval. "Fascinerend", aldus Tuttle.

Halbertsma is voorzichtig. "Sommige goden hadden een andere oriëntering nodig. Dat kan ook nog een reden zijn."

Petra
Wereldwonder Petra was rond het jaar 0 een drukbezochte handelsstad van de Nabateeërs, die profiteerden van de handel tussen de Grieken, Romeinen en de Perzen. Inmiddels is de stad voornamelijk een ruïne, maar een paar in de rotsen uitgehakte gebouwen zijn nog steeds te bezoeken. De Schatkamer is de bekendste plek.

Historische ontdekkingen met luchtbeelden
Volgens Halbertsma is het een kwestie van tijd voordat door middel van drones gote ontdekkingen worden gedaan. Zijn woorden worden gestaafd door recent ingezette techniek in Midden-Amerika, waar plekken werden gevonden die al zeshonderd jaar niet door mensen waren bezocht.

Toch moet nog altijd voorzichtig worden omgesprongen met beelden vanuit de lucht. Een jongen claimde vorige maand nog een oude Maya-stad te hebben ontdekt door luchtfoto's van Mexico te leggen naast de stand van de sterren. Maar, wat bleek, hij vond slechts een maïsakker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden