Wereldwijde vleesconsumptie erg scheef verdeeld

Een Australiër eet in twee weken evenveel vlees als een Indiër per jaar Beeld anp

In rijke landen wordt meer vlees gegeten, maar ook voorkeur speelt een rol. De verschillen zijn enorm.

De Oostenrijkers eten graag een stukje vlees. Met een jaarlijkse consumptie van 102 kilo per persoon staat het land in de wereldwijde top drie. Smaakt het vlees de Oostenrijkers zo goed, is het er zo goedkoop, of verdienen de mensen er zoveel?

Het is waarschijnlijk van alles wat. Uit een nieuwe index van Caterwings blijkt dat de consumptie van rund- en varkensvlees, kip en vis wereldwijd sterk verschilt. Grof gesteld wordt er meer vlees gegeten in de landen waar het gemiddelde inkomen hoger is, of eigenlijk: waar het vlees het best betaalbaar is. Maar dit is geen wetmatigheid. Voorkeuren spelen zeker ook een belangrijke rol. Alleen prijzen zeggen nog niet zoveel. Ze zijn eerder de uitkomst van de vraag naar vlees: daar waar de prijzen hoog zijn, wordt vaak veel vlees gegeten. En andersom.

Caterwings, een Brits bedrijf dat via internet cateraars en klanten in contact brengt, zette de vleesconsumptie van 52 landen op een rijtje. Australiërs, Nieuw-Zeelanders en Oostenrijkers komen als grootste vleeseters ter wereld naar voren. De gemiddelde Australiër werkt jaarlijks 111,5 kilo aan rund- en varkensvlees, kip en vis weg. Hij wordt gevolgd door de Nieuw-Zeelander met 106 kilo en de Oostenrijker met 102 kilo. Ook de Argentijnen, bekend van hun wereldwijde grill-restaurants, scoren met bijna 100 kilo per jaar hoog.

De enorme hoeveelheden steken schril af bij de consumptie van de inwoners van India, die per jaar gemiddeld slechts 4,4 kilo vlees eten. Of bij de Indonesiër, die het op 11,6 kilo per jaar houdt.

Betaalbaarheid

De betaalbaarheid van vlees verklaart voor een deel de hoogte van de consumptie. Caterwings heeft die betaalbaarheid berekend door per land te kijken hoeveel uur iemand moet werken om een bepaalde hoeveelheid vlees te kunnen kopen. Het inkomen is gebaseerd op het minimuminkomen per land.

Zo bezien is vlees voor een Oostenrijker goed betaalbaar. Voor een portie rundvlees (1 kilo biefstuk, 1 kilo ossenhaas en 1 kilo gehakt), hoeft de gemiddelde Oostenrijker maar 2,25 uur aan de slag. Het feit dat de gemiddelde inwoner van India bijna 23 uur moet werken voor dezelfde hoeveelheid, zorgt er ongetwijfeld voor dat hij er niet veel van eet.

Maar de betaalbaarheid zegt niet alles. De gemiddelde Deen hoeft maar 1 uur te werken voor de genoemde hoeveelheid rundvlees. Toch blijft zijn jaarlijkse consumptie steken op “slechts” 95 kilo. De Noor, waar het vlees met 1,7 uur werken ook zeer betaalbaar is, houdt er zeker niet zo van. Hij eet maar 66 kilo vlees per jaar.

Opmerkelijk is dat het spiegelbeeldige zich ook voor doet. In een aantal gevallen zijn inwoners van armere landen gek op vlees. In Rusland bijvoorbeeld moet bijna 22 uur worden gewerkt voor datzelfde portie  van 3 kilo rundvlees. Toch eten de Russen bijna zeventig kilo vlees per jaar. Ook de consumptie in de Verenigde Arabische Emiraten is met 74 kilo relatief hoog. Er moet 22 uur worden gewerkt voor een kilo.

De Nederlander is met 85,5 kilo een bovengemiddelde vleeseter. Ongetwijfeld wordt hij gestimuleerd door de betaalbaarheid ervan. Per portie rundvlees hoeft de Nederlander slechts 2,2 uur te werken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden