Wereldwijde klopjacht op zwartspaarder in volle gang

Een mondiale speurtocht naar voor de fiscus verborgen geld werpt vruchten af. Ook de Fiod doet mee.

De jacht op de zwartspaarder is geopend. De komende weken mogen tientallen Nederlanders rekenen op een inval van de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (Fiod). De actie is onderdeel van een wereldwijde speurtocht naar voor de fiscus verborgen geld. Ook in Australië, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië lopen strafrechtelijke onderzoeken.


De Fiod beschikt over zeker 3800 namen en gegevens van Nederlandse spaarders bij de Zwitserse bank Credit Suisse, die de invallen gistermiddag zelf bevestigde. De dienst, die opereert onder regie van Openbaar Ministerie, heeft via een informant de bankgegevens in handen gekregen. Het gaat niet alleen om Nederlandse klanten van Credit Suisse, maar ook om in ieder geval 340 Australiërs. In totaal gaat het om 55.000 buitenlandse spaarders.


Het onderzoek zal zich volgens een woordvoerster van het Functioneel Parket niet beperken tot spaarders, maar zich ook uitstrekken tot dienstverleners. Denk aan banken, trustkantoren en belastingadviseurs.


Donderdag vond het eerste deel van de klopjacht plaats. In Australië, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië waren acties. Voor het eerst wordt op deze schaal onderzoek naar zwartspaarders gedaan.


In Nederland zijn inmiddels twee verdachten aangehouden, twee andere verdachten zijn verhoord. In woningen in Den Haag, Hoofddorp, Zwolle en Venlo is administratie in beslag genomen en is beslag gelegd op banktegoeden en onroerend goed. De Fiod heeft verder een luxe wagen, tientallen schilderijen, juwelen en een goudstaaf meegenomen.


Volgens de bestrijders van belastingfraude stijgt de kans dat verborgen vermogen wordt gevonden. Er wordt steeds meer in internationaal verband geopereerd. Dat betekent dat data aan elkaar worden gekoppeld en dat informatie van tipgevers beter wordt gedeeld. Dat overal in de wereld aan het bankgeheim wordt geknibbeld, maakt de kans groter dat verborgen vermogen boven water komt.


Inkeerders kunnen zich nog bij de Belastingdienst melden. Zij komen er dan vanaf met een boete van 120 procent van de verschuldigde belasting. De maximale boete die de fiscus oplegt bij niet vrijwillig gemeld vermogen bedraagt 300 procent.


De opsporingsdiensten lijken te stuiten op de harde kern belastingontduikers. In het kader van de inkeerregeling daalde vorig jaar het vrijwillig gemelde vermogen naar 170 miljoen euro, tegen 510 miljoen in 2015.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden