Wereldwijde CO2-uitstoot vlakt voor het eerst in veertig jaar af

"China is als een gek windmolens aan het bouwen omdat de luchtvervuiling er zo extreem is."Beeld thinkstock

"Een welkome en opvallende verrassing", zo omschrijft het Internationaal Energieagentschap (IEA) de resultaten uit hun nieuwe rapport. Voor het eerst sinds veertig jaar metingen is de CO2-uitstoot wereldwijd hetzelfde gebleven, terwijl de economie is gegroeid. De voorlopige cijfers van het IEA lijken erop te wijzen dat de inspanningen in de strijd tegen klimaatverandering een groter effect hebben dan tot nu toe werd gedacht.

"Dit geeft me hoop dat de mensheid samen kan werken in de strijd tegen klimaatverandering", zegt Fatih Birol, hoofdeconoom van het IEA in een verklaring op hun website. "Deze cijfers zorgen voor het momentum dat onderhandelaars nodig hebben in de aanloop naar een klimaatakkoord in Parijs in december. Voor het eerst is er sprake van een ontkoppeling van de CO2-uitstoot en economische groei."

Het IEA noemt de cijfers hoopgevend, want de afgelopen decennia is de CO2-uitstoot vrijwel alleen maar gestegen. In veertig jaar tijd is het maar drie keer voorgekomen dat de uitstoot op hetzelfde niveau bleef als het jaar daarvoor (in het begin van de jaren tachtig, 1992 en 2009), maar dat was altijd te wijten aan economische malaise. De nieuwste cijfers laten voor het eerst een afvlakking van de uitstoot zien, terwijl de wereldeconomie vorig jaar juist met 3 procent is gegroeid.

Tijdelijk dalletje?
"Een oppepper", vindt ook Ike Teuling van Milieudefensie. "Het is goed nieuws dat de CO2-uitstoot stabiliseert, maar we moeten hopen dat dat ook op de lange termijn zo blijft. Het is de vraag of dit een tijdelijk dalletje is en we straks niet weer keihard omhoog gaan." Ze benadrukt bovendien dat de uitstoot weliswaar stabiliseert, maar zowel in 2013 als 2014 nog steeds 3,2 miljard ton bedroeg. "We zijn er dus absoluut nog niet."

Volgens Teuling is de stabilisatie vooral toe te schrijven aan China. "Dat land is als een gek maatregelen aan het nemen op het gebied van duurzame energie, omdat de luchtvervuiling er zo extreem is. Het is hoopgevend om te merken dat het écht verschil maakt als een land duurzame energie zo serieus aanpakt."

Windmolens
Hoewel China nog steeds bekendstaat om een grote voorliefde voor kerncentrales, is het land tegelijkertijd in razend tempo windmolens aan het bouwen. Vorige week werd bekend dat de windmolens in het Aziatische land inmiddels meer energie produceren dan alle Amerikaanse kernenergiecentrales bij elkaar. Dat is genoeg om 110 miljoen huishoudens van stroom te voorzien, en dat aantal moet in 2020 ook nog eens verdubbeld zijn.

De 'groene wind' die in China is ontstoken heeft bovendien voordelen voor andere landen, zegt Teuling. "Sinds China zonnepanelen maakt zijn die wereldwijd een stuk goedkoper geworden, ook in Nederland en de rest van Europa."

Meer details over de CO2-uitstoot worden gepubliceerd in een IEA-rapport over energie en klimaat dat op 15 juni verschijnt. Directrice Maria van der Hoeven noemt de cijfers 'bemoedigend', maar waarschuwt ook dat het niet de bedoeling is om nu achterover te leunen. "Het is zéker niet het moment om dit positieve nieuws als excuus te gebruiken om verdere actie te laten zitten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden