Wereldwijd tv-offensief tegen aids

Direct na de alarmerende berichten in de afgelopen week dat het aantal hiv-besmettingen in Nederland weer explosief toeneemt, en aan de vooravond van Wereld Aids Dag op 1 december, spat dit weekend de strijd tegen aids van het scherm.

Vanavond presenteren Jack Spijkerman en Claudia de Breij een speciale, twee uur durende aflevering van het Vara-programma 'Kopspijkers'. Het programma steunt het internationale project Dance4Life. Dance4Life maakt jonge mensen bewust van hiv en aids. Bijna tegelijkertijd zendt CNN International de special 'Staying alive' uit, een coproductie met MTV International over hiv en aids, speciaal gericht op jongeren.

Op dit moment zijn wereldwijd 38 miljoen mensen besmet met het virus. In sommige regio staat de toekomst van de huidige en komende generaties op het spel.

Programmamaker Michiel van Erp heeft de afgelopen maand een aantal projecten bezocht in Zuid-Afrika. Zijn reportages zullen in het programma te zien zijn.

Het programma 'Kopspijkers steunt Dance4Life' heeft een fondsenwervend karakter. Kijkers kunnen tijdens het programma bellen om een financiële bijdrage te doen of donateur van Dance4Life te worden. De telefooncentrale staat onder leiding van Margreet Dolman.

Tijdens het programma worden ook beelden vertoond van de grote Dance4Life-evenementen in het Gelredome-stadion in Arnhem en in Kaapstad.

Aan het tv-programma werkt verder een groot aantal cabaretiers mee. Naast Mike Bodd, Thomas van Luyn, Alex Klaasen en Ellen Pieters uit 'Kopspijkers', zijn dat onder anderen Arjan Ederveen, Martin van Waardenberg, John Buisman en Erik van Muiswinkel.

Het CNN/MTV-programma 'Staying Alive' wordt gepresenteerd door CNN's Monita Rajpal en MTV-presentator Tim Kash. De special brengt de grootste namen uit de wereld van muziek en nieuws bij elkaar. In de show zijn o.a. Bollywood-filmsterren te zien, evenals Afrikaanse straatartiesten en Russische drugsgebruikers. Daarnaast vele persoonlijke verhalen die het onderwerp hiv scherp in beeld brengen in reportages uit Thailand, Tanzania, de VS, Rusland, China, India en Brazilië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden