'Wereldwijd schaatsen' in Thialf

HEERENVEEN - Thialf in Heerenveen geniet wereldwijd bekendheid als ijsstadion. De ijstempel heeft haar naam echter ontleend aan de Koninklijke IJsvereniging Thialf. Deze vereniging bestaat op 15 februari 2005 precies 150 jaar.

Museum Willem van Haren in Heerenveen opent 24 december de deuren voor de tentoonstelling 'Wereldwijd schaatsen. 150 Jaar Koninklijke IJsvereniging Thialf'. De ontwikkeling van de schaatsport de laatste 150 jaar komt aan bod. Daarnaast is in het museum de 150-jarige geschiedenis van de ijsvereniging te zien.

Op 15 februari 1855 werd in herberg annex herensociëteit Mebius in Heerenveen de IJsvereniging Thialf opgericht. De oprichters waren heren van stand die onder leiding van voorzitter Marcus van Heloma sr. 'alle ijschvermaak' wilden bevorderen. Mede daarom werden met grote inbreng van de ijsvereniging in 1882 de Nederlandse schaatsbond KNSB en in 1892 de internationale schaatsbond ISU opgericht. In de loop van de tijd veranderde de eliteclub in een vereniging die voor iedereen toegankelijk is.

Daarnaast opende Thialf in 1895 de toen grootste ijsbaan in Nederland. De ijsbaan symboliseerde de spagaat waar Thialf in zat. In Friesland was kortebaanschaatsen enorm populair. Internationaal stond langebaanschaatsen echter in hoger aanzien.

De nieuwe ijsbaan werd daarom voor beide type wedstrijden geschikt gemaakt. Aangezien de baan afhankelijk was van natuurijs, werd er zomers onder meer graan op verbouwd. In 1910 gebruikte vliegpionier Clement van Maasdijk de baan zelfs als vliegveld. In 1954 dreigde de ijsvereniging in de vergetelheid te verzinken. In dat jaar werd de voorlopig laatste internationale schaatswedstrijd in Heerenveen gehouden. Langebaanschaatsen won het in die periode definitief van het kortebaanschaatsen.

Pas in 1967 werd Heerenveen met de bouw van de huidige kunstijsbaan Thialf weer toonaangevend in de schaatswereld. Vanaf dat jaar nam de vereniging gas terug en beperkte zij zich vooral tot de organisatie van wedstrijden. De exploitatie van de nieuwe kunstijsbaan werd door een professionele organisatie overgenomen.

Het tweede deel van de tentoonstelling biedt attributen, filmpjes en schaatswedstrijden van de laatste 150 jaar. Zo worden meer dan honderd paar schaatsen getoond. Van de oudste in Neder-land gevonden schaats (1225, Amsterdam) tot de moderne klapschaats. Naast de attributen worden beroemde schaatsers als Oscar Mathisen, Jaap Eden en Ids Postma belicht. Postma staat het meest in de spotlights. Hij heeft zijn medailles, schaatspakken en schaatsen ter beschikking gesteld. ,,Postma is net gestopt met schaatsen en heeft de overgang van de noor naar de klapschaats en de komst van commerciële schaatsploegen meegemaakt. Hij symboliseert dus mooi de snelle ontwikkelingen binnen het schaatsen”, zegt directeur Minette Albers van Museum Willem van Haren.

De tentoonstelling gaat 24 december open voor publiek. 'Wereldwijd schaatsen. 150 Jaar Koninklijke IJsvereniging Thialf' is tot en met 6 maart 2005 te bezoeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden