Wereldwijd protest tegen Trumps erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad
Een dag van woede had Hamas vrijdag aangekondigd na het besluit van de Amerikaanse president Trump Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. En die dag was van Algiers tot aan Kashmir en Mogadishu te voelen.
Wereldwijd werd vrijdag geprotesteerd. De vlam sloeg het eerst in de pan in de Palestijnse gebieden. Daarbij viel één dode. Dat gebeurde bij rellen bij de grensovergang tussen de Gazastrook en Israël. Het Israëlische leger berichtte dat militairen gericht op twee ‘aanstichters’ hadden geschoten. Een van hen, een Palestijnse man van 30, overleefde dat niet. Ook in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever, liep het uit de hand. Daar gooiden demonstranten met stenen en benzinebommen naar veiligheidstroepen, die terugsloegen met rubberen kogels.
Traangas, waterkanonnen en brandende autobanden vormden ook het decor in steden als Bethlehem, Hebron en Nablus waar confrontaties waren tussen Israëlische troepen en Palestijnen. Volgens de gezondheidsdienst in Gaza en hulporganisatie Rode Halvemaan zijn 760 mensen gewond geraakt. Hamas-leider Ismail Haniya riep vrijdag op tot een nieuwe intifada.
Als een lopend vuurtje verspreidde het protest zich over de wereld, van het ene vrijdagmiddaggebed naar het volgende. Waarbij ook oude wonden weer even werden opengereten. Zo liepen in Beiroet 5000 Palestijnse en Libanese demonstranten richting een begraafplaats bij de vluchtelingenkampen Sabra en Shatila, waar in 1982 naar schatting tussen de 700 en 3000 Palestijnen door Libanese christelijke milities werden vermoord terwijl het Israëlische leger toekeek.
Internationaal
Israëlische en Amerikaanse vlaggen werden onder andere verbrand in Kashmir, waar Indiërs en Pakistanen een grensconflict uitvechten. En ook in verschillende Turkse steden gingen mensen de straat op. Bij de Amerikaanse ambassade in Ankara riepen ze: “Amerika, blijf met je handen waar bloed aan zit van Jeruzalem af”.
En zelfs in de Jemenitische hoofdstad Sanaa waar een hevige burgeroorlog woedt was de aandacht even verlegd naar de gebeurtenissen in Israël. Houthi-rebellen, die vechten tegen een coalitie die wordt geleid door Saudi-Arabië en gesteund door de Verenigde Staten, gingen daar de straat op. Ze zwaaiden met Palestijnse vlaggen.
Tekst loopt door onder de afbeelding
Honderden Somaliërs begonnen in de hoofdstad Mogadishu na het vrijdaggebed een mars vanuit de moskee om hun woede te uiten over de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem. “Die beslissing is een dreiging voor de hele moslimgemeenschap”, zei een van hen, Amir Mohamed, tegen persbureau AP.
Grens
Of Donald Trump zich van tevoren heeft gerealiseerd wat zijn beslissing, niet alleen in het Midden-Oosten maar ook ver daarbuiten, zou ontketenen is niet duidelijk. Zijn minister van buitenlandse zaken, Rex Tillerson, probeerde vrijdag de gemoederen wel wat te bedaren. Hij kondigde aan dat het waarschijnlijk nog een paar jaar duurt voordat de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem wordt verplaatst.
Eerst moet een geschikte plek gevonden worden, bouwplannen worden gemaakt, en dan ook nog daadwerkelijk worden gebouwd. Ook zegt de erkenning volgens de minister, niets over de uiteindelijke status van de stad Jeruzalem. “Het is aan de Israëliërs en Palestijnen om te onderhandelen en een beslissing te nemen over de grens.”
De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, verdedigde vrijdag tijdens een spoedzitting van de Veiligheidsraad het besluit van Trump als maatregel die moet bijdragen aan vrede. "De Verenigde Staten laten zich leiden door het doel dat er vrede komt. In dit licht moet het besluit worden gezien dat Washington Jeruzalem als Israëlische hoofdstad erkent.'' De Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erekat liet weten geen woord meer te willen wisselen met de Amerikanen als Trump niet eerst terugkomt op zijn erkenning van Jeruzalem als hoofdstad.'
Lees ook:
Leidt Trumps erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël tot vrede?
Trump heeft met Jeruzalem een belangrijke stap gezet naar het Laatste Oordeel