'Wereldwijd is één op de vier wantrouwig tegenover Joden'

Beeld afp

Complottheorieën en ernstige misverstanden over Joden zijn wereldwijd opvallend populair, ook in landen waar het Jodendom nauwelijks een rol speelt. Eén op de vier volwassenen heeft sterke negatieve vooroordelen.

Dat claimt de Anti-Defamation League (ADL), een Amerikaans-Joodse organisatie die antisemitisme wil bestrijden. Ze bevroeg de afgelopen jaren meer dan 53 duizend volwassenen in 100 landen. Zo'n 35 procent van de bevraagden heeft nog nooit gehoord van de Holocaust, 32 procent noemt het een mythe of vindt dat de Holocaust schromelijk wordt overdreven.

Volgens de definitie van de ADL valt een kwart van de respondenten in de categorie 'antisemitisch'. De ADL baseert zich op de reacties die mensen gaven op bekende vooroordelen, zoals 'Joden hebben te veel macht in internationale financiële markten' en 'Joden zijn verantwoordelijk voor de meeste grote oorlogen'. Respondenten kregen het label antisemitisch als ze bij tenminste 6 van de 11 vooroordelen stelden dat ze waarschijnlijk kloppen.

'Veel antisemitisme onder moslims, maar ook onder MO-christenen'
Vooral moslims scoren hoog: 49 procent. Onder moslims in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is dat zelfs 75 procent. In die regio scoren christenen overigens ook hoog: 64 procent. Wereldwijd zou bijna een kwart van de christenen in de antisemitische categorie vallen. In Azië en Afrika bezuiden de Sahara, waar nauwelijks Joden wonen, is dat respectievelijk 19 procent en 23 procent.

Griekenland spant de kroon. Daar is volgens de ADL ruim twee derde van de respondenten antisemiet. Nederland (5 procent 'antisemieten') zou met onder meer Zweden, de Verenigde Staten, Vietnam en Tanzania behoren tot de minst antisemitische landen.

De vooroordelen berusten zelden op persoonlijke ervaringen, want 74 procent van de respondenten heeft naar eigen zeggen nog nooit een Jood ontmoet. Bijna de helft (48 procent) denkt dat Joden 1 procent of meer van de wereldbevolking uitmaken - in werkelijkheid is dat slechts 0,19 procent.

'Ontnuchterend maar niet verrassend'
Directeur Abraham Foxman van de Amerikaanse afdeling van de ADL noemt de resultaten tegenover Religion News Service 'ontnuchterend maar niet verrassend'. Volgens hem geven ze voor het eerst een duidelijk beeld van 'hoe wijdverbreid en hardnekkig antisemitisme wereldwijd is.' Tegelijk zijn er landen waar van jodenhaat 'vrijwel geen sprake is' - dat is een lichtpuntje.

De meest recente cijfers over antisemitisme in Nederland dateren uit 2011. Het Verwey-Jonker Instituut telde toen 30 incidenten, tegenover 19 incidenten in 2010. Daarbij ging het om opzettelijke belediging, mishandeling, bedreiging of bekladding van een gebouw. De verdachten zijn veelal jongeren tussen de 15 en 19 jaar. De ADL heeft geen incidenten geteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden