Economie

Wereldwijd gaan meer bedrijven over de kop

Het aantal faillissementen van bedrijven wereldwijd stijgt weer.Beeld Trouw/Atradius

Jarenlang daalde het aantal bedrijven dat failliet ging. Dat is nu voorbij. 

Voor het eerst in tien jaar loopt het aantal bedrijven dat failliet gaat ­wereldwijd op. Noord-Amerika, West-Europa, Australië en Japan voelen de pijn van de afkoelende ­wereldeconomie en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Ook in Nederland ligt een flinke toename van het aantal faillissementen in het verschiet. Dat schrijft de Nederlandse kredietverzekeraar Atradius dinsdag in een analyse.

Naar verwachting stijgt het aantal faillissementen in ontwikkelde landen dit jaar met 2,8 procent. Noord-Amerika is koploper met een verwachte toename van 3,2 procent. Dat is de eerste stijging sinds het aantal faillissementen daar in 2010, dus na de crisis, begon te dalen. In de Verenigde Staten zullen volgens Atradius eind dit jaar 22.823 bedrijven failliet zijn.

Het aantal bedrijven dat in West-Europa ten onder gaat, loopt naar verwachting op met 2,7 procent. En de zogenoemde regio Azië-Stille Oceaan (Australië, Nieuw-Zeeland, Japan) kent een toename van 1,8 procent.

Noord-Amerikaanse bedrijven hebben het dus moeilijk. Duidelijk is volgens Atradius dat de handelsspanningen met China hun tol ­eisen. Verder hebben Amerikaanse bedrijven last van de sterke dollar en hogere financieringskosten.

Handelsoorlog

De handelsoorlog zorgt voor veel onzekerheid onder investeerders en dat zal nog wel even zo blijven. Vrijdag kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan de invoertarieven voor Chinese producten te verhogen. Dat is een verdere escalatie van het handelsconflict dat hij vorig jaar begon. Trump was boos over de door China aangekondigde importheffingen. Verder liet hij ­weten dat Amerikaanse bedrijven hun productie maar beter kunnen terughalen uit China.

Maandag zei Trump dat hij telefoon had gehad uit Peking en dat China de onderhandelingen wil hervatten. Dat zorgde voor wat opluchting op de financiële markten. Maar onduidelijk is wat het daadwerkelijk betekent.

Atradius verwacht dat de negatieve gevolgen van de handelsoorlog nog sterker voelbaar worden en ook in 2020 het aantal faillissementen zal toenemen. “Veel Amerikaanse ­bedrijven, vooral in de kwetsbare ­retailsector, zullen worden getroffen”, schrijft Atradius.

Hoofdeconoom John Lorié noemt het zorgwekkend dat ook in de regio Azië-Stille Oceaan sprake is van een trendbreuk. Net als in de VS neemt het aantal faillissementen er voor het eerst in tien jaar toe.

No-deal-brexit

Atradius is als Nederlands grootste kredietverzekeraar actief in ruim vijftig landen. Bedrijven kunnen zich bij Atradius verzekeren ­tegen de betalingsrisico’s die verbonden zijn aan de verkoop van producten en diensten op krediet. Voor het driemaandelijkse rapport over faillissementen analyseert Atradius 22 ontwikkelde economieën. 

Van al die landen scoort Groot-Brittannië het slechtst.Een brexit zonder deal tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie zou binnenkort nog veel meer schade veroorzaken.

Het lijkt ‘onvermijdelijk’ dat het aantal faillissementen ook in Nederland zal stijgen, zegt Lorié. Dat komt mede door de economische krimp in Duitsland.

Atradius verwacht dat het aantal faillissementen in Nederland na ­jaren van sterke dalingen op 3 procent uitkomt. Dat zou betekenen dat 4353 Nederlandse bedrijven het niet redden.

Lees ook:

Trump heeft niet veel vrienden in Biarritz

De VS liggen op ramkoers in het handelsconflict met China. Trumps opstelling kreeg weinig bijval tijdens de G7-top in Frankrijk. En dan kwam ook Iran nog eens langs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden