Wereldvrede elk jaar een beetje verder weg

Global Peace Index Beeld Global Peace Index
Global Peace IndexBeeld Global Peace Index

We leven in het meest vreedzame tijdperk van de geschiedenis. Vrede is, zeker voor ons Europeanen, na de Tweede Wereldoorlog een vanzelfsprekendheid geworden. Maar schijn bedriegt: sinds 2007 wordt de wereld elk jaar een beetje minder vredig.

Nienke Schipper

De Global Peace Index meet elk jaar de vrede in 162 aan de hand van 22 indicatoren. Sinds 2008 is de situatie in 111 landen verslechterd en maar in 51 landen verbeterd. Europa is nog altijd het meeste vreedzame continent met 14 landen in de top twintig van best scorende landen. IJsland, Denemarken en Nieuw Zeeland voeren die lijst aan. Georgië, Libië en Ivoorkust maakten de meeste progressie van landen waar het iets beter gaat met de vrede.

Nieuwe nummer één
Syrië is sinds dit jaar de nieuwe aanvoerder van de lijst van minst vreedzame landen. Tot vorig jaar viel Afghanistan die twijfelachtige eer ten deel. De oplaaiende oorlog in Zuid-Soedan heeft ervoor gezorgd dat dit land de grootste negatieve verschuiving had. Het land zakte 16 plaatsten naar positie 160 van de 162 landen.

Hoewel oorlog een stimulans kan zijn voor wapenexport en economie, loont het toch meer om de vrede te bewaren. De Global Peace Index rekende uit dat het geweld de wereldeconomie 9,8 biljoen dollar kost, ongeveer twee keer het bruto binnenlands product van Afrika. Daarbij komt dat ongeveer 500 miljoen mensen leven in landen met een hoog risico op instabiliteit en conflicten en 200 miljoen van die mensen leven onder de armoedegrens.

Volgens Steve Killelea, vredesactivist, onderzoeker en oprichter van de Global Peace Index is dit niet het moment om zelfgenoegzaam achterover te leunen, gezien de verslechterende situatie in de wereld. "Ons onderzoek toont aan dat de vrede niet kan bloeien zonder investeringen. Dit is een wake-up call voor overheden, ontwikkelingsorganisaties, investeerders en de internationale gemeenschap dat het bouwen van vrede een voorwaarde is voor economische en sociale ontwikkeling. "

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden