‘Wereldvoedselvraagstuk gaat om veel meer dan productie'

Marcel Schuttelaar opent het debat 'Graan: van spelt tot golden rice'. (Schuttelaar & Partners)

De voedselproductie moet met 70 procent omhoog om de snel groeiende wereldbevolking te voeden, stelt FAO-directeur Jacques Diouf in Trouw (14 oktober).

“Maar het wereldvoedselvraagstuk gaat om veel meer dan productie alleen”, betoogt Rutger Schilpzand. Hij zei dit tijdens het debat ‘Graan: van spelt tot golden rice’ op 8 oktober in Wageningen. “En de bevolkingsgroei is daarbij nog van het minste belang. De wereldbevolking stijgt naar verwachting van de huidige 6,7 miljard mensen nog naar 9,1 miljard in 2050. En dan houdt het op. Van veel wezenlijker belang voor het voedselprobleem zijn vergrijzing, verstedelijking en verhoging van de koopkracht.”

Tegen de achtergrond van deze ontwikkelingen, de dreiging van klimaatverandering en een toenemende druk op water en landbouwgrond werd gediscussieerd over graan, de basis van ons voedsel. Het goed bezochte debat, georganiseerd door Schuttelaar & Partners in het kader van de Food4You week, richtte zich vooral op de mogelijkheden om de opbrengst en kwaliteit van graan te bevorderen.

Arjen van Tunen, directeur Keygene, hield een pleidooi voor zaadveredeling. Met deze techniek kunnen gewassen zodanig verbeterd worden, dat minder water en kunstmest nodig is. Volgens Van Tunen kan dat het beste bereikt worden via gangbare landbouw en -veredeling, genetische manipulatie en biologische landbouw.

De derde stelling ‘Biologische landbouw moet meer technieken gebruiken uit de biotechnolgie’ sloot aan bij dat pleidooi. Niet alleen tijdens het debat maar ook op de site zorgde deze voor de meeste verdeeldheid: 53% van de lezers is voor. Uit de discussie bleek dat er nog veel onduidelijkheid heerst over het begrip biotechnologie, als ook over biologische landbouw. Herman van Bekkem van Greenpeace Nederland probeerde een brug te slaan: ,,Biotechnologie is veel meer dan chemie. Het gaat erom de kennis slim toe te passen.”

Organisator Marcel Schuttelaar gaf bij de aftrap van het debat al aan dat voedsel emotie is. Dit was ook goed te merken tijdens het debat. ,,De biologische sector heeft fundamentalistische trekken”, zo reageerde Herman van Eck op de stelling: 'Biologisch brood moet een marginale markt blijven'. Henri Slothouwer, CE-Brussel (gepensioneerd), viel hem bij: “biologisch denken is elite denken”. Schilpzand verwoordde het als volgt: ,,Biologisch is goed voor de betrokkenheid, maar niet de hele wereld kan op die manier gevoed worden.”

Debatleider Gijs Weenink van de debatacademie weet de juiste toon te treffen en houdt de vaart in het debat. ,,Er is sprake van een misverstand”, riep iemand, ,,we denken dat we recht (op eten) hebben, maar we putten de aarde uit. We moeten zelf consuminderen.” De spreker reageerde op de stelling 'Elke wereldburger heeft recht op hetzelfde eten als wij’. Een andere spreker “wenst niet iedereen hetzelfde eten toe. De maatstaf is gezond!”

Stemverhouding in de stellingen eens – oneens

1. Het graan voor het Nederlandse brood moet uit eigen land komen 15 – 85

2. Biologisch brood moet een marginale markt blijven 10 – 90

3. Biologische landbouw moet meer technieken gebruiken uit de biotechnologie 50 – 50

4. Een wereldburger heeft recht op hetzelfde eten als wij 85 – 15

5. Brood van de warme bakker is duurzamer dan fabrieksbrood 10 – 90

6. De genen van granen moeten het eigendom worden van de VN 40 – 60

Rutger Schilpzand. (Schuttelaar & Partners)
Arjen van Tunen. (Schuttelaar & Partners)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden