Wereldtitel ploegen in vijf landen gevierd

Wereldkampioen worden met zes renners uit vijf verschillende landen. Als in Valkenburg uit de luidsprekers de Brabançonne schalt staan de zes opgewekte ploeggenoten wat ongemakkelijk voor zich uit te staren tijdens de huldiging. Vier kennen de tekst niet, twee anderen zingen hem niet mee. Het potsierlijke tafereel, gisteren na de ploegentijdrit op de WK, deed iemand na afloop opmerken dat ze het Belgische volkslied beter hadden kunnen vervangen de Internationale.

Tom Boonen, mede-Vlaming Kristof Vanderwalle, de Nederlander Niki Terpstra, Tony Martin uit Duitsland, de Fransman Sylvain Chavanel en de Slowaak Peter Velits bezorgden het Belgische Omega Pharma-Quick Step de eerste wereldtitel in de tijdrit voor merkploegen. Op de vraag op wiens conto je de zege kon schrijven, was Boonen klip en klaar: "Dit is een echte teamprestatie."

De woorden van Boonen lieten zich interpreteren als een pleidooi voor een andere opzet van de WK. Hij liet de gevoelige materie liever rusten. Dat deed zijn teamgenoot Terpstra niet. De Nederlander zei dat het hem bevreemde dat de WK in hun huidige vorm nog steeds bestaan. Het is het enige wielerevenement waar renners voor een paar dagen per jaar hun sponsortrui verruilen voor, in Terpstra's geval, het oranje. "Ik vind het een eer om voor Nederland te rijden hoor, maar het blijft gek dat ik betaald word voor mijn werk door mijn ploeg. Dat is toch een rare situatie?"

Conflicterende belangen zorgden meer dan eens voor pijnlijke situaties op de WK's, waarbij renners elkaar in de weg reden omdat ze óf de sponsor dienden óf hun land. Onder druk van de commerciële teams kwam de internationale wielerunie UCI vorig jaar met een geste om de betaalde ploegen voor een deel tevreden te stellen. Sinds de editie van dit jaar hebben de ploegen tenminste een WK-koers, de ploegentijdrit dus, waarin hun reclame-uitingen niet door landenbelangen naar de achtergrond worden gedrukt, redeneerde de UCI opportuun.

Boonen en Terpstra treffen elkaar aanstaande zondag weer, maar dan rijdt de een in het blauw van de Belgische wielerbond en de ander in het oranje van de KNWU. De UCI maakte afgelopen weekeinde bij monde van voorzitter Pat McQuiad nog maar eens duidelijk dat aan de rest van de opzet van de WK niet getornd zal worden. "De wegwedstrijd zal altijd voor landenteams blijven. Sorry, dit maakt deel uit van de wielergeschiedenis."

Voor de zes coureurs van Omega Pharma-Quick Step was er geen traditionele regenboogtrui tijdens de huldiging. Zo ver wilde de UCI ook weer niet gaan. "Jammer", zei Terpstra verbaasd toen hij pas op het podium hoorde dat de winnaars het moesten doen met een medaille.

Terpstra en Boonen gelden beiden als grote favoriet voor de regenboogtrui volgend weekeinde. Met wie moet Terpstra rekening houden zondag? Met Boonen? De Nederlander hield zich als een ware prof veiligheidshalve op de vlakte. "Tom is ook goed, net als Tony Martin en de rest", zei hij terwijl hij de plooien uit zijn sponsortruitje trok.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden