'Wereldspeler' Unisource ontmanteld

Unisource, het door PTT Telecom en Telia (Zweden) in 1991 opgerichte telecombedrijf dat vooral was bedoeld om multinationals te bedienen, houdt op te bestaan. Unisource heeft in zijn korte geschiedenis alleen maar verliezen gemaakt. Alleen al de laatste drie jaar verloor Unisource 892 miljoen gulden.

De aandeelhouders, waartoe sinds 1993 ook Swiss Telecom behoorde, besloten tot de ontmanteling omdat zij geen financiers konden vinden voor Unisource als geheel. Belangstelling was er wel voor onderdelen van het bedrijf. Unisource wordt daarom in stukken verkocht. Zo gaat Unisource Carrier Services (UCS) voor 200 miljoen gulden naar het Britse Energis. Andere dochters worden op termijn verkocht, hopen de aandeelhouders.

Unisource werd destijds met de nodige tamtam gelanceerd. Het wilde zich, net als bijvoorbeeld Global One, richten op 's werelds grootste bedrijven en hen snelle storingsvrije verbindingen aanbieden. Ondanks de hoge, maar verwachte aanloopverliezen, bleef vooral de toenmalige topman van PTT Telecom, Ben Verwaaijen, altijd zeer enthousiast over Unisource - voor een deel zijn schepping.

Analisten ventileerden al snel twijfels: omdat Unisource zoveel aandeelhouders had, liep het besluitvormingsproces traag en kon Unisource geen beslissingen nemen die tegen de belangen van KPN, Telia en Swiss Telecom ingingen. PTT Telecom (en vervolgens KPN) ontkende dat altijd, maar zou die analisten later, toen de aftakeling van Unisource al was ingezet, gelijk geven.

Eerste domper was dat het Spaanse Telefónica, dat zich bij Unisource had aangesloten, in 1997 weer vertrok en met British Telecom ging samenwerken. Dat deed vervolgens ook de Amerikaanse gigant AT & T, waarmee Unisource een samenwerkingsverband had. Het idee van een wereldomspannend netwerk was toen niet meer te realiseren.

Unisource werd vorig jaar al uitgekleed. Zo nam KPN Unisource Business Networks en Unisource Belgium over. Onlangs verkocht Unisource een aandeel in de Duitse telefoonmaatschppij Arcor voor 550 miljoen gulden. Vorig jaar meldde het bedrijf dat de drie aandeelhouders hun belang in Unisource zouden verminderen en zakenbanken een groot pakket aandelen wilden overnemen. Ook dat was weer eens voorbarig. ,,Het duurde allemaal te lang. Daarom willen we Unisource in delen verkopen'', zegt een woordvoerder van KPN nu. Hij zegt niet te weten hoeveel KPN op Unisource heeft verloren. Dat hangt deels af van de opbrengst van de bedrijfsonderdelen die nu in de etalage liggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden