Wereldruiterspelen grootste evenement sinds Zomerspelen '28

Van onze sportredactie AMSTERDAM - Wereldruiterspelen. Op het eerste gehoor denk je aan een gezellig samenzijn van paardesportliefhebbers, zoals de scouts hun Jamboree hebben. World Equestrian Games klinkt al stukken beter, maar dat is slechts schijn als de vertaling dezelfde Nederlandse term oplevert. WK PK klinkt nog krachtiger en wordt ook gebruikt in Ster-spotjes om het evenement aan te prijzen.

Over een goede twee weken, of zelfs al eerder, zullen de Wereldruiterspelen een begrip zijn. Met dank aan het Zuiderpark in Den Haag, waar morgen de wereldkampioenschappen paardesport beginnen. Het wordt zelfs het grootste sportevenement in Nederland sinds de Olympische Zomerspelen van 1928 in Amsterdam. Zevenhonderd ruiters en duizend paarden uit 51 landen zullen acte de présence geven. Om nog een paar cijfers te noemen: een budget van 23 miljoen gulden, 1750 vrijwilligers, 350 000 toeschouwers en 25 000 kilo paardevoer.

De Wereldruiterspelen hebben een prille geschiedenis. Tot vier jaar geleden werden de wereldkampioenschappen in de diverse disciplines apart en vrijwel geruisloos gehouden. De Engelse prins Philip nam als voorzitter van de internationale paardesportbond het initiatief de kampioenschappen te bundelen. Springen, dressuur, military, endurance, voltige en vierspanrijden onder één WK-paraplu gevangen. De primeur kreeg Zweden in 1990, met dank aan de inspanningen van een vooraanstaand industrieel. Het hippische super-WK in Stockholm, bedoeld als eenmalig evenement, werd zo'n succes dat werd besloten de wereldkampioenschappen om de vier jaar te houden.

Nederland in het algemeen en Den Haag in het bijzonder kwam voor de tweede editie in beeld, nadat Parijs wegens financiële en organisatorische problemen de Spelen niet rond kon krijgen. Geld - zo vaak een probleem als het gaat om topsport in Nederland - bleek geen struikelblok om het evenement binnen te halen. Diverse bedrijven waren maar al te graag genegen hun naam aan de Wereldruiterspelen te verbinden. Van het totale budget komt dan ook tweederde voort uit sponsoring en commerciële activiteiten. En dan is het ook wat makkelijker te begrijpen dat, naast de stadions in het Zuiderpark, een promodorp is gevestigd van 50 000 vierkante meter, met circa driehonderd winkeltjes, tenten en stands. De rest van het budget wordt gedekt door de entreegelden.

De interesse komt voor een groot deel voort uit de prestaties die Nederlandse paarden en ruiters hebben geleverd tijdens de Zomerspelen van 1992 in Barcelona. Goud voor de Nederlandse springruiters, zilver voor Piet Raymakers en zilver voor de dressuurploeg. Zoals zo vaak geven Olympische Spelen een ongekende impuls aan beoefening en interesse. Onderzoek leert dat bijna twee miljoen Nederlanders geïnteresseerd zijn in paardesport. Van hen is circa zestig procent vrouw.

Favorieten

Nederland verschijnt als organiserend land op de Ruiterspelen met een van de grootste ploegen. De equipe telt 45 leden die uitkomen in alle disciplines. Grootste favorieten zijn springruiter Jos Lansink, dressuurrijdster Anky van Grunsven en vierspanmenner IJsbrand Chardon, die zijn wereldtitel moet verdedigen. Bij de landenwedstrijden lijkt het dressuurteam een grotere kans op succes te hebben dan de springequipe. Bij de military is Mandy Stibbe de troef van Oranje.

Het aardige van de Ruiterspelen is dat Nederland ook kennis zal maken met wat onbekendere disciplines, zoal voltige en endurance. Voltige is het best te omschrijven als turnen op een paard en de endurance is een marathon, waarbij dier en ruiter 160 kilometer dienen af te leggen. De start is op Duindigt, waarna de tachtig deelnemers een parcours rijden door bos en duin via Wassenaar en Katwijk naar Noordwijkerhout. Daarna gaat het langs de kust via Scheveningen terug naar het Zuiderpark, waar de nummer één twaalf uur na de start wordt verwacht.

Hoewel hij sinds begin juni een mobiel huisje bewoont in het Zuiderpark zal Jan Went er niets of weinig van kunnen zien. Went heeft officieel de functie van cöordinator faciliteiten voor de Ruiterspelen. “Het komt er gewoon op neer dat ik het manusje-van-alles ben”, zegt de 60-jarige ritmeester buiten dienst uit Amersfoort. “Regelneef. Zo noemen ze me ook. Je kunt het zo gek niet verzinnen of ze komen ermee bij mij terecht. Ze weten dat ik overal wel een oplossing voor heb. Tot nu toe heb ik alles altijd voor elkaar gekregen.”

Went heeft in de paardewereld letterlijk zijn sporen verdiend. Hij zat al vanaf zijn zesde jaar op een pony en streek als vanzelfsprekend bij de cavalerie neer op de Bernhardkazerne in Amersfoort. Went ontwikkelde zich als een uitstekend militaryruiter en stond zelfs op de nominatie naar de Olympische spelen van Tokio (1964) te worden afgevaardigd. “Dat ging toen op het nippertje niet door.” Later werd Went instructeur. “Half hippisch Nederland kwam bij mij in het leger terecht. Zogenaamd als jeepchauffeur. Jongens als Horn, Brugman en Strijbos konden zo wel met paarden bezig blijven.”

De besnorde militair gaf de kinderen van koningin Beatrix rijles en trekt er nog geregeld met het staatshoofd op uit om een ritje te paard te maken. Ook in de Koninklijke Stallen in Den Haag is Went vaak te vinden. “Als ik maar even de gelegenheid heb, ga ik daar een uurtje in de manege rijden. Wat dressuur en een hupje maken, dat is toch het mooiste wat er is?”

Als de Wereldruiterspelen morgen officieel worden ingeluid door zijn oud-leerling prins Willem Alexander zit het karwei er voor Went nog lang niet op. “Er zullen zich problemen genoeg voordoen waar ik een oplossing voor moet vinden. Van een lekkende kraan tot een stroomstoring. Het enige wat we niet in de hand hebben, is het weer. Maar dat ziet er nu voortreffelijk uit. Toch kan een omslag ons nauwelijks verrassen. Want we zijn voor de kwaliteit van de bodem in de stadions uitgegaan van het slechtste weer.”

Wat dan met duizend paarden die elke dag goed zijn voor elk een emmer plas en twee emmers poep? Dat is volgens Went geen probleem. Met 35 ton stro en 8200 pakken zaagsel zal het geen rotzooitje worden. Vrijwilligers zullen de uitwerpselen discreet en snel verwijderen. Elke dag komt een bedrijf de mest ophalen. Twaalf dagen lang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden