Wereldraad kerken: pauselijke encycliek leidt tot isolement

Van onze kerkredactie AMSTERDAM - In beleefde bewoordingen, maar daarom niet minder duidelijk heeft de Wereldraad van kerken gisteren kritiek geuit op de jongste encycliek van paus Johannes Paulus II.

Met haar veroordeling van voorbehoedsmiddelen, abortus en euthansie belemmert de rooms-katholieke kerk oecumenische gesprekken en maakte ze gemeenschappelijke richtlijnen over deze onderwerpen bijna onmogelijk. Ook isoleert Rome zich van degenen die de morele keuzes moeten maken, vindt Genève.

In de officiële verklaring waarin deze reactie staat, wordt er op gewezen dat ook binnen de gelederen van de Wereldraad niet alle lidkerken hetzelfde denken over de morele problemen die de encycliek aansnijdt. Desondanks zijn de orthodoxe en protestantse kerken bereid om hierover met elkaar in gesprek te raken en te blijven.

Deze bereidheid tot dialoog is “radicaal verschillend” van de geest die de encycliek uitstraalt, aldus de verklaring van de Wereldraad. Genève merkt ook op dat “veel vrouwen en arme mensen die geconfronteerd worden met pressie door de huidige 'cultuur van de dood' - de uitdrukking is van de paus - geen behoefte (hebben) aan veroordelende woorden maar aan pastorale zorg”.

Gesprek met paus

De secretaris-generaal van de raad, dr. Konrad Raiser, heeft vorige week donderdag bovengenoemde kritiek overgebracht aan de paus. Tijdens het dertig minuten durende gesprek was ook kardinaal Edward Cassidy, voorzitter van de pauselijke raad voor de christelijke eenheid, aanwezig. Het onderhoud vond plaats in het kader van een officieel bezoek dat een delegatie van de Wereldraad aan het Vaticaan heeft gebracht. Tijdens veel van de gesprekken op de curiedepartementen stond de encycliek centraal.

In de gesprekken kwam ook de mogelijkheid van een gemeenschappelijke viering van het jubileumjaar 2000 ter sprake. Overeengekomen is dat een werkgroepje van Wereldraad en Vaticaan nadere plannen zal uitwerken voor oecumenische vieringen. Met name de 'Week van gebed voor de christelijke eenheid' zou een mogelijkheid voor dergelijke gezamenlijke vieringen kunnen zijn. Verder zal de werkgroep praten over wederzijdse erkenning van de doop en over een gezamenlijke viering van Pasen in het jaar 2000 “als een teken van hoop en eenheid” aan het begin van een nieuwe eeuw, een nieuw milennium.

Met de pauselijke vredescommissie Justitia et Pax kwam de delegatie van de wereldraad overeen dat er in het kader van de Verenigde Naties nauwer moet worden samengewerkt, ook wat de bezetting van commissieplaatsen betreft. Betere coöperatie is eveneens wenselijk bij het oplossen van conflicten.

De delegatie heeft bij aartsbisschop Jean-Louis Tauran, de 'minister van buitenlandse zaken' van het Vaticaan, gewezen op de zorgelijke situatie van de godsdienstvrijheid in Latijns-Amerika en Oost-Europa. Door grondwetswijzingen zijn de activiteiten van sommige kerken er beperkt of zelfs onmogelijk geworden. Ook toonde de Wereldraad zich bezorgd over conflicten in het voormalige Joegoslavië, Rwanda, Burundi en Angola, problemen waarbij religieuze spanningen een rol spelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden