Wereldmuseum biedt Afrikacollectie te koop aan

Kritiek op plan van museum in Rotterdam dat met opbrengst onafhankelijkheid wil financieren

NIELS MARKUS

Te koop aangeboden: unieke Afrikacollectie. Gevraagd: 70 tot 110 miljoen euro, of in ieder geval zo veel geld dat de rente hoog genoeg is om een museum subsidievrij te laten draaien.

Zo hadden ze het bedacht bij het Wereldmuseum Rotterdam. En de Rotterdamse cultuurwethouder Laan (VVD) zag het ook wel zitten, tot afgrijzen van een deel van de museumwereld. De gemeente Rotterdam is eigenaar van enkele collecties, waaronder die van het Wereldmuseum.

Het college van burgemeester en wethouders wil 'verkoop van objecten op voorhand niet uitsluiten'. En de opbrengst hoeft ook niet per se ten goede te komen aan de museumcollectie. Critici vinden dat het college collectie-eigenaren hiermee de mogelijkheid geeft tot kunstverkoop voor commerciële doeleinden. Het schrikbeeld is een gemeente die een Picasso verkoopt voor de aanleg van een parkeergarage. Vandaag praat de Rotterdamse gemeenteraad over de kwestie. De raad lijkt tegen.

De Leidraad voor het Afstoten van Museale Objecten (LAMO) moet voorkomen dat collecties verloren gaan voor het publiek. Volgens de richtlijn moeten musea hun collecties eerst voor (bijna) niets aanbieden aan andere musea, voordat ze tot veiling mogen overgaan. Het Wereldmuseum wil de LAMO links laten liggen.

"We zijn het enige land in de wereld waar dit gebeurt", zegt Sjarel Ex, directeur van Boijmans Van Beuningen. "Je moet je erfgoed niet kapitaliseren. Zeker niet omdat de Afrikacollectie uit giften bestaat." Het Wereldmuseum wil zich meer op Azië gaan richten, vanwege economische belangen in de Rotterdamse haven.

Hoogleraar culturele economie Arjo Klamer is voor verkoop: "Heel veel werken in museumdepots worden nooit tentoongesteld. Als je werken die niets toevoegen aan de collectie verkoopt, kun je meer focussen." En als museumdirecteuren later spijt krijgen? Klamer: "Tja, die nemen allerlei beslissingen." Zo besloot directeur Gerard de Kleijn van Museum Gouda in 2011 een Marlene Dumas voor bijna 1 miljoen euro te verkopen. Daarmee wendde hij een faillissement af. De Museumvereniging dreigde met royement. Daarvoor moet het Wereldmuseum ook vrezen. De Kleijn vindt dat het Wereldmuseum 'heel ver' gaat. "Maar je moet niet te hysterisch doen: musea gaan zeer verantwoord om met inkomsten, die komen altijd ten goede aan het museum en de collectie."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden