Wereldleiders vergaderen tussen de Hollandse Meesters

'Heel diverse Nederlandse kunstwerken uit verschillende periodes' hangen er volgens de organisatie rond de regeringsleiders en hun delegaties in de vergaderzalen en wandelgangen van de nucleaire top in Den Haag. Dat Nederland meer te bieden heeft dan Hollandse Meesters wordt hun duidelijk gemaakt door zo'n tachtig recentere schilderijen en zestig foto's aan de wanden van het World Forum. Die collectie wordt gepresenteerd als een 'modern twist to Dutch classics'. De werken zijn geleend van musea of komen uit de eigen collectie van het ministerie van buitenlandse zaken.

Aan de onderhandelingstafels en in de hoekjes voor bilaterale ontmoetingen staan meubels van Nederlandse ontwerpers, zodat het Dutch Design ook meedoet aan de kunstpromotie. Misschien is ook nog ergens terug te vinden dat de oorspronkelijke versie van dit congresgebouw in 1956 het laatste ontwerp was van de beroemde Nederlandse architect J.J.P. Oud, een van de leden van de Stijl. Aan de hoge, driehoekige toren van Oud wappert de komende dagen een groot spandoek met werk van Escher.

Onderhandelaars die toch liever uitkijken op zeventiende-eeuwse Hollandse kunst komen aan hun trekken tijdens het diner vanavond bij de koning en koningin in de beroemde Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch. De dertig wandschilderingen werden tussen 1648 en 1651 gemaakt in opdracht van Amalia van Solms. Spectaculair, aldus kenners die binnen hebben gekeken in deze niet openbare koepelruimte.

Voordat de top begint wipt Barack Obama vanochtend even binnen in het Rijksmuseum in Amsterdam. De Amerikaanse president grijpt de kans om de beroemdste Hollandse meesters te bekijken in de eregalerij van het museum. Museumbezoek is makkelijker voor de delegatieleden die op het terrein in Den Haag even niet bezig zijn met de risico's van nucleaire verspreiding of de Russisch-Oekraïense crisis. Zij kunnen Mondriaans bekijken in het Haags Gemeentemuseum: dat staat binnen de beveiligde zone.

Naast kunst serveert de Holland promotie streekgerechten en Nederlandse wijn. Er is ook Hollandse soberheid: de duizenden delegatieleden en journalisten moeten dit keer zelf betalen voor hun eten en drinken tijdens de top.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden