Update

Wereldleiders: Kaddafi, geef je over, het is voorbij

Links minister van Buitenlandse zaken Franco Frattini, in het midden premier Silvio Berlusconi van Italië.Beeld epa

Internationale politici zeggen dat het einde nabij is voor het regime van kolonel Muammar Kaddafi en roepen de Libische leider op de macht op te geven. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini zei het zo: 'De enige weg die Kaddafi moet bewandelen is die van overgave.'

De Britse premier David Cameron is van vakantie teruggekomen om een spoedvergadering over de kwestie Libië voor te zitten van een speciale veiligheidscommissie. De Britse regering heeft Kaddafi opgeroepen 'nu op te stappen om verder lijden van zijn eigen volk te voorkomen'. Cameron wil dat Kaddafi 'straks terechtstaat voor het Libische volk'.

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken vindt ook dat Kaddafi de strijd nu moet staken. 'Zijn tijd is voorbij', aldus de Nederlandse bewindsman. 'De roep om vrijheid en democratie van de bevolking zelf, en geduld en volharding, hebben het regime van Kaddafi op de knieën gekregen. Het is nu zaak de democratische transitie zorgvuldig vorm te geven', aldus Rosenthal.

Eerder al zei de Amerikaanse president Barack Obama vanaf zijn vakantieadres dat Libië 'is weggeglipt uit de handen van een tiran'. Ook hij riep Kaddafi op zich snel over te geven om verder bloedvergieten te voorkomen. 'De toekomst van Libië is nu in handen van het Libische volk', zei hij. Hij beloofde nauw samen te zullen werken met de opstandelingen.

Andere reacties
De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft erop aangedrongen om zijn 'nutteloze weerstand' te staken. Italië is de voormalige kolonisator van Libië. In betere tijden voor Kaddafi was de Gids van de Revolutie met Berlusconi bevriend. Berlusconi wil zich nu inzetten voor 'een nieuw democratisch en verenigd Libië'. Rusland hoopt dat met het verdwijnen van de macht van Kaddafi ook een einde aan het bloedvergieten zal komen.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden