Wereldkerstcircus in Carré Stardust Theatre BV

ANITA TWAALFHOVEN

circus

****

Clown Bello Nock leunt ontspannen tegen een metershoge lantaarnpaal in de hoek van de piste. Als de paal meeveert, schrikt hij op en klimt pijlsnel omhoog. Even later staat hij met zijn voeten in de lampenkap en suist vervaarlijk heen en weer door de nok van Carré. Met een stokje in de hand dirigeert hij het angstige gegil van het publiek, alsof het een zangkoor is.

De openingsact van het Wereldkerstcircus is simpel, maar een schot in de roos. Net als de act van buikspreker Willer Nicolodi, die minstens zo clownesk is. Het samenspel met zijn eigenwijze Mexicaanse muis Joselito is grappig en razendsnel getimed. De buikspreker krijgt ook de lachers op zijn hand door vier mensen uit het publiek een andere stem te geven. Hij trekt ze de piste in voor een live interview en als ze in de microfoon antwoord geven, is het net een talkshow die totaal verkeerd is nagesynchroniseerd.

Van alle kerstcircussen en wintercircussen die door het land toeren, blijft het traditionele Wereldkerstcircus in Carré het hoogtepunt. Vorig jaar trok het maar liefst 58.000 bezoekers in 18 dagen. Twintig topacts laat de 29ste editie zien en als 'Uw Spreekstalmeester' Tony Wilson de artiesten aankondigt, vliegen de Gouden Clowns, Leeuwen en Olifanten je om de oren. Grote prijswinnaars zijn de supergetrainde en gedisciplineerde artiesten uit landen als China, Korea en Vietnam. De grondacrobatiek van de gespierde Vietnamese Giang Brothers is van een onmenselijke kracht en de Noord-Koreanen van het Nationaal Circus van Pyongyang vliegen als gestroomlijnde trapeze- robots door de lucht. De piepjonge jongleurs uit het Chinese Wuquai fietsen in torens van drieman hoog op eenwielers en gooien en passant nog vijftien kegels foutloos heen en weer.

Toch zet niet alleen technische perfectie dit jaar de toon. Juist de subtiele en meer theatrale sfeeracts springen in het oog. Mooi is de pas de deux in de lucht van het duo Daring Jones. In geruite pakjes, op charlestonmuziek, dansen ze gedurfd en ondersteboven rond een hoge rekstok. En dat zonder vangnet! Ook andere artiesten flirten voorzichtig, de een beter dan de ander, met het nieuwe, meer filmische of theatrale circus. Jongleurgroep Elena Drogaleva probeert Marlène Dietrich nieuw leven in de blazen en de wulpse Yulia Rasshivkína treedt naar voren als de Marilyn Monroe van de hoela-hoep. Verrassend is de Russische Grechuskin-groep, die op rock-'n-roll muziek gevaarlijk swingende salto's rond de barre maakt.

De spreekstalmeester mag meer cabaret in zijn presentatie gooien en de muziek kan, vooral na de pauze, een stuk minder bombastisch, maar de sfeer in het stampvolle theater is warmbloedig. Ontroerend zijn de Koreaanse Mr. Kim Myong Jin en Miss. Pak Mi Gyong, die steeds opnieuw langs de touwladder omhoog klimmen om de langste vlucht uit de trapezewereld te maken. Al mislukt de vierdubbele salto in een vlucht van veertien meter een paar keer, het doet de spanning bij het publiek alleen maar stijgen. Ze geven niet op, nooit.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden