Wereldkampioenen blijven eerzuchtig

ERFURT (ANP) - Coach Gerard Kemkers gaf hen drie dagen vrijaf om hun wereldtitel allround te vieren. Bij wijze van uitzondering mochten Sven Kramer en Ireen Wüst tot de late uurtjes met familie en vrienden van hun overwinning genieten.

Toen de eerste wedstrijd weer op het programma stond, bewezen de twee jeugdige kampioenen nog immer eerzuchtig te zijn. Bij de wereldbekerontmoeting in Erfurt won Kramer met overmacht de race over 10.000 meter, terwijl Ireen Wüst op de 1500 meter zilver pakte. De Brabantse hoefde slechts een kleine achterstand op Anni Friesinger te dulden.

,,Ik miste de frisheid'', erkende Wüst. ,,Ik ben gewend om op tijd naar bed te gaan en uit te slapen. Maar dat kwam er nu even niet van. Maar goed, ik kwam hier om de roest uit mijn benen te schaatsen en dat is aardig gelukt.''

Benadering wereldrecord

Haar teamgenoot Kramer liet zijn concurrenten voor de zoveelste keer verbaasd staan door op de tien kilometer zijn eigen wereldrecord tot op 3,29 seconden te benaderen. Dat terwijl de ijsbaan in Erfurt allerminst de reputatie heeft supersnel te zijn.

De wereldkampioen allround kwam in Gunda-Niemann-Stirnemann-Halle tot een tijd van 12.53,17. Zijn wereldrecord staat sinds de WK allround in Thialf op 12.49,88. ,,Ik ben gewoon in goeden doen'', reageerde Kramer nuchter. ,,Ik kan die rondetijden makkelijk vasthouden.''

De inwoner van Oudeschoot had de wedstrijd in de voormalige Oost-Duitse stad serieus benaderd. Hij voelde er weinig voor om als toerist zijn rondjes te schaatsen. ,,Ik ben wereldkampioen. Nou, lekker belangrijk. Ik ben 't aan mijn stand verplicht om hier hard te rijden.'' Wel erkende Kramer dat hij nooit had overwogen het wereldrecord te breken. Daarvoor was de marge net iets te groot: ,,Ik heb geen zin om mijn nek eraf te rijden om dat record aan te scherpen. Over drie weken staan de WK afstanden op het programma, daar wil ik top zijn.''

WK vergeten

Kramer was in Erfurt ruim tien tellen sneller dan zijn teamgenoot Carl Verheijen die tweede werd: 13.03,76. Het brons ging naar Brigt Rykkje die na 13.16,59 finishte. De Noord-Hollander heeft zich daarmee geplaatst voor de WK afstanden, net als Kramer en Verheijen. Olympisch kampioen Bob de Jong werd slechts zesde (13.26,71) en kan daardoor deelname aan de WK vergeten.

Ook Kurt Wubben, die de B-groep won, kwam tekort voor deelname aan de mondiale titelstrijd. De marathonschaatser noteerde een tijd van 13.17,84 en was ruim een seconde langzamer dan Rykkje. Dat Wubben in zijn race - waarin vier schaatsers tegelijkertijd in de baan reden - gehinderd werd door de Oekraïner Babenko, vond de topsportcommissie van de KNSB niet zwaar genoeg wegen.

's Zondags stonden nog twee Nederlanders op het podium. Op de 1500 meter moesten Erben Wennemars (2e) en Mark Tuitert (3e) alleen de Italiaan Enrico Fabris voor zich dulden. De olympisch kampioen kwam dankzij een fabuleuze slotronde (27,5) tot een eindtijd van 1.45,50 (baanrecord). Wennemars kwam tot 1.45,82, Tuitert bereikte na 1.46,60 de finish. Laatstgenoemde veroverde daarmee een deelnamebewijs voor de WB-finale in Calgary. De strijd om dat ticket ging tussen de Holtenaar en Beorn Nijenhuis. De TVM-rijder finishte na 1.47,49 en eindigde daarmee als zesde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden