Wereldkampioen Spanje groots onthaald

(EPA) Beeld
(EPA)

Honderdduizenden mensen vulden de straten van de hoofdstad die rood en goud kleurden. De Spaanse koning Juan Carlos bedankte de spelers voor de historische prestatie. Het land was nooit eerder wereldkampioen voetbal.

„Bedankt kampioenen, namens het land en alle Spanjaarden”, sprak de vorst de selectie toe nadat hij iedere speler persoonlijk had begroet. „Dit is een verdiende triomf voor een uitzonderlijke ploeg die de harten van het volk heeft veroverd.”

Juan Carlos vond dat het elftal reclame voor de natie maakte in Zuid-Afrika: „Jullie hebben alle Spanjaarden bij elkaar gebracht. Onze droom is waargemaakt en de naam van Spanje is verspreid over de wereld.”

De koning kon zelf om gezondheidsredenen niet bij de finale zijn. Koningin Sofia was wel present bij de eindstrijd en flankeerde haar man ook bij de ontvangst van het team van bondscoach Vicente del Bosque in het koninklijk paleis. Zij ging evenals Prinses Elena en Prins Felipe gekleed in het rood, de kleur van de Spaanse voetbalploeg.

Premier José Luis Rodríguez Zapatero was eveneens vol lof. „Deze beker is van alle Spanjaarden. We hebben het aan jullie te danken dat Spanje nu schittert in de hele wereld.” Del Bosque vulde de bewindsman aan: „Deze triomf is een succes van zelfs de kleinste voetbalclubs in het land.”

Er werd vervolgens nog een voetbalshirt met de handtekeningen van alle spelers overhandigd aan Zapatero. De politicus gaf toe dat de wedstrijd iets te spannend voor hem was. „Ik heb het nog nooit zo zwaar gehad.” Andres Iniesta maakte tegen Nederland pas vier minuten voor het einde van de tweede verlenging het enige doelpunt. „Iniesta president, Iniesta president”, riepen de fans buiten op straat.

Bij aankomst op het vliegveld in Madrid waren de loftuitingen ook al niet van de lucht. De ploeg arriveerde maandagmiddag onder luid gejuich op de luchthaven. Ze werden verwelkomd door een spandoek met de tekst ’welkom in een gelukkig land, bedankt’. In de avonduren reed de Spaanse selectie nog in een open bus door de feestende menigte in de Madrileense binnenstad.

(EPA) Beeld
(EPA)
(AP) Beeld
(AP)
(EPA) Beeld
(EPA)
(EPA) Beeld
(EPA)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden