Wereldkampioen go moet buigen voor computer

Beelden van de eerste wedstrijd tussen mens en computer Beeld getty
Beelden van de eerste wedstrijd tussen mens en computerBeeld getty

De eerste slag is toegebracht: de Zuid-Koreaanse wereldkampioen in het spel go moest vandaag zijn meerdere erkennen in het computerprogramma AlphaGo van Google. Er volgen nog vier wedstrijden in de match, maar de eerdere voorspelling van Lee Se-dol dat hij de computer met 5-0 van de mat zou vegen, is alvast gelogenstraft.

Volgens commentatoren was het een spannende wedstrijd, waarbij zowel de wereldkampioen als de computer tegen het einde een paar fouten maakten.

De overwinning van AlphaGo wordt gezien als een doorbraak voor de kunstmatige intelligentie. Al bijna twintig jaar geleden versloeg computerprogramma Deep Blue wereldkampioen schaken Gary Kasparov. Maar go geldt als nog veel ingewikkelder, onder andere doordat het aantal mogelijke zetten bijna onbegrensd is. Daardoor moeten topspelers meer op hun intuïtie vertrouwen, en heb je minder aan de brute rekenkracht van een computer.

In Zuid-Korea is door fans van het spel geschokt gereageerd op de uitslag - de wedstrijd werd door honderdduizenden fans live gevolgd. Ook Lee zelf zei 'verbaasd' te zijn. Een paar weken geleden had hij nog voorspeld dat hij de computer weg zou vagen, al klonk hij gisteren iets minder optimistisch. "Ik dacht niet dat ik zou verliezen. Maar een fout die ik aan het begin maakte werkte door tot op het laatst", zei de 33-jarige Lee, die op zijn twaalfde professional werd, en sindsdien al 18 keer wereldkampioen werd.

Rare zet
Lee noemde de openingsstrategie van AlphaGo 'uitstekend' en zei dat hij van zijn apropos raakte door een onconventionele zet, die een menselijke tegenstander nooit gedaan zou hebben. Dat is een opvallende echo van die keer dat Kasparov van zijn stuk gebracht werd door een ongebruikelijke zet die computerprogramma DeepBlue in 1996 tegen hem deed. Hij schreef er destijds een essay over: 'The day that I sensed a new kind of intelligence'. Een paar jaar geleden betoogde technologiemagazine Wired dat deze beruchte nieuwe intelligentie waarschijnlijk gewoon een kleine computerstoring was.

Ondanks zijn nederlaag heeft Lee er geen spijt van dat hij de uitdaging aanvaard heeft. "Het was een leuke wedstrijd, en ik kijk uit naar de volgende partijen", zei hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden