Wereldkampioen collectieve uitgaven moet bezuinigen

Economie Frankrijk staat er slecht voor Brussel draait Hollande de duimschroeven aan

François Hollande wordt de eerste Franse president die het mes echt in eigen vlees zal moeten zetten. Dat zal niet mee vallen, want Frankrijk heeft nog nooit echt bezuinigd.

Eerst sloeg de rekenkamer alarm. Parijs kan dit jaar een begrotingstekort van 3 procent vergeten. De groei blijft ver achter bij de gedroomde 0,8 procent, waardoor de belastinginkomsten tegenvallen.

Gisteren presenteerde de Europese Commissie een nog veel somberder scenario: 0,1 procent groei en een begrotingstekort van 3,7 procent. Ook voor volgend jaar is twijfelachtig of Frankrijk de beloofde 3 procentsnorm voor het begrotingstekort haalt. Brusselse rekenmeesters verwachten dat de werkloosheid stijgt naar 11 procent eind 2014 en de staatsschuld straks 95 procent van het bbp gaat bedragen.

De Europese Commissie dringt aan op 'een doorwrocht en compleet plan' om de uitgaven aan te pakken. Op dit gebied heeft Hollande nog weinig gepresteerd. Zijn begroting voor 2013 bestaat voornamelijk uit belastingverhogingen ter waarde van 30 miljard euro. Maar bezuinigen doet de president maar voor 6 miljard. Hoe hij dit gaat doen is voor een groot deel in nevelen gehuld.

Het Britse blad The Economist noemde de Franse economie onlangs een tijdbom voor de eenheidsmunt. Ook de Europese Commissie beseft het gevaar en houdt de tweede economie van de eurozone in 2014 aan de gevreesde 3 procentsnorm. Hollande zal dus 20 miljard euro moeten vinden om hieraan te voldoen, maar de mogelijkheden voor belastingverhogingen zijn vrijwel uitgeput. Hij kan alleen de uitgaven onder handen nemen, die in Frankrijk een bijna heilige status hebben: 56,6 procent van de welvaart gaat naar de collectieve uitgaven, een wereldrecord.

Hollande's voorganger Sarkozy probeerde het tij te keren, maar zijn pogingen waren óf bescheiden, óf ze werden gesmoord in de crisis. Soms maakte Hollande ze ongedaan. Zo besloot de regering dat de wachtdag voor zieke ambtenaren weer gewoon wordt uitbetaald.

De kinderbijslag is een van de 'tien financiële taboes' die de linkse krant Libération noemt waar mogelijk op bezuinigd gaat worden. Franse ouders krijgen, net als in Nederland, onafhankelijk van hun inkomen per maand 130 euro vanaf het tweede kind op hun rekening gestort, 300 vanaf het derde en 450 euro voor vier kinderen. De kinderbijslag inkomensafhankelijk maken levert Hollande minstens 800 miljoen euro op.

Het schrappen van de prijsindexatie op pensioenen is ook zo'n ingreep die de Fransen voor onmogelijk houden, maar nu in zicht komt. Dit brengt 4 à 5 miljard op. Ook een kortere duur van werkloosheidsuitkeringen staat op het lijstje. De periode dat iemand recht heeft op WW is de langste in Europa en de uitkering is de hoogste. Frankrijk en Hollande gaan spannende tijden tegemoet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden