Wereldberoemde boeken veelal ongelezen in de kast

LONDEN (ANP) - Het is een lijst waarop geen auteur zijn werk wil tegenkomen: de top tien van boeken die Britten niet hebben uitgelezen. De winnaar van de prestigieuze Booker Prize in 2003, Vernon God Little, tref de twijfelachtige eer om de lijst aan te voeren.

Op nummer twee prijkt Harry Potter en de Vuurbeker, nummer vier uit de onder jongeren wel zeer populaire reeks van J.K. Rowling. Ulysses van James Joyce kon evenmin lezers zijn duizend pagina's lang bekoren.

De ranglijst, die de Britse krant The Times maandag publiceerde, bevat verder onder meer De Duivelsverzen van Salman Rushdie, Oorlog en Vrede (Leo Tolstoj) en De God van Kleine Dingen van Arundhati Roy.

Concentratie

Op een aparte top-tien van onuitgelezen nonfictieboeken prijken onder meer de autobiografieën van Bill Clinton, David Beckham en Margaret Thatcher. Ook het laatste hoofdstuk van Stoppen met Roken van Allen Carr werd vaak niet bereikt, maar dat kan ook komen omdat juist na dat hoofdstuk de lezer zijn laatste sigaret moest doven.

Uit het onderzoek onder vierduizend mensen voor de Britse Teletekst bleek dat 40 procent van de mensen de concentratie niet kan opbrengen om een dik boek te lezen. Slechts een kwart van de Britten leest dagelijk. De meesten voelen zich te moe, kijken liever televisie of surfen op internet. Meer dan de helft van de mensen erkenden dat ze sommige boeken alleen kochten omdat het goed in de boekenkast stond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden