Wereldberoemd restaurant elBulli houdt laatste avondmaal

null Beeld afp
Beeld afp

De bejubelde Spaans-Catalaanse chefkok Ferran Adrià heeft vandaag voor de laatste keer een diner gekookt in zijn met drie Michelinsterren bekroonde restaurant elBulli. 50 vrienden en werknemers kregen 50 gangen voorgeschoteld in de eetgelegenheid in Roses, ten noorden van Barcelona.

Het restaurant maakt plaats voor een culinair onderzoekscentrum dat naast de zaak wordt gebouwd en naar verwachting in 2014 opengaat.

De 49-jarige Adrià wilde zich gaan concentreren op nieuwe kooktechnieken. De bekroonde kok geldt als een van de aanvoerders van het zogeheten moleculair koken, waarmee hij eten als het ware demonteert en met gebruik van hightechmethodes voedsel in een nieuwe vorm presenteert.

Vloeibare kroketten
Zo werden de in het wit geklede gasten, onder wie befaamde chefkoks van internationale toprestaurants, allereerst getrakteerd op een droge martini: een bolvormige druppel van een gereconstrueerde olijf die in de mond uiteenspatte met gearomatiseerde gin en vermouth. Daarna kwamen gerechten voorbij als vloeibare kroketten en meringue (schuim) van schelpdieren.

'De moed en vrijheid om te doen wat we doen in onze restaurants komt hier vandaan', zei René Redzepi, chefkok en mede-eigenaar van Noma in Kopenhagen, dat dit jaar voor de tweede keer de lijst van Restaurant aanvoerde. 'Ik wil iedereen hier bedanken voor het hulp om mijn fantasie de vrije loop te laten', zei hij.

2 miljoen mensen per jaar
Adria's elBulli met 50 zitplaatsen was slechts zes maanden per jaar open, omdat hij de andere helft van het jaar besteedde aan nieuwe ideeën. Ongeveer 2 miljoen mensen per jaar probeerden echter een plaats te reserveren, maar slechts 8000 gelukkigen mochten voor 270 euro per persoon, exclusief drankjes, btw en fooi, in 30 tot 50 gangen van Adrià's kookkunsten genieten.

Toch draaide het restaurant jaarlijks ongeveer een half miljoen verlies, omdat er per dag veelal meer chefs in de keuken werkten dan dat er gasten dineerden. Door de naam elBulli aan allerlei producten als olijfolie en kookgerei te verbinden werd dit verlies gecompenseerd.

'We creëerden een monster en het was tijd om een manier te vinden om het te temmen', zei Adrià, die al sinds 1987 de scepter zwaaide in het restaurant. Hij zei niet rouwig te zijn dat elBulli sluit, want zijn kookproject gaat verder.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Ferran Adria aan het bellen in zijn keuken. Beeld AP
Ferran Adria aan het bellen in zijn keuken.Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden