Wereldbeeld

Een sportschoen. Een stad. Een pacifist. Een rockband. Uw ogen schieten over deze pagina's. Feilloos identificeren ze de beeldmerken. Het wolmerk. De spreekkamer van uw dokter. De Spelen.

Ze hebben hun plaats gevonden in 'Graphic', een dik boek met beeldbepalende logo's en letters uit zes eeuwen westerse geschiedenis.

Beelden domineren de werkelijkheid waaraan ze ontleend zijn, en keren die soms pijnlijk om. Met de kanteling van de draairichting van het symbool voor leven en gezondheid, een heilig teken in het hindoeïsme, hebben de nazi's de swastika omgekat. En zo linksom én rechtsom voor westerlingen onbruikbaar gemaakt.

Resten nog Japan, het Rode Kruis, het bommetje-op-ontploffen (het 'vastlopertje'), het stralingsgevaar en de kruiswoordpuzzel. De begeleidende teksten weerspiegelen de hiërarchie: de logo's zijn groot, de tekstjes zijn zo klein afgedrukt dat lezing ervan zonder hulpmiddelen nauwelijks te doen is. Geen beeldenstorm kan er meer iets aan veranderen: we leven niet in de wereld van het woord, maar van het beeld.

Emilia Terragni (red.)

Graphic: 500 Designs that Matter

Phaidon; 708 blz. euro 19,95

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden