Wereldbank leent door crisis meer uit

amsterdam – De Wereldbank bevindt zich op een keerpunt, en de deelnemende landen moeten zich houden aan de belofte opkomende economieën meer zeggenschap te geven in het instituut. Dat heeft president Robert Zoellick gisteren gezegd, aan de vooravond van de jaarlijkse voorjaarsvergadering van de Wereldbank en het IMF. „Opkomende economieën zijn de drijvende kracht achter het huidige herstel van de wereldeconomie”, aldus Zoellick. „We moeten deze nieuwe realiteit erkennen en ernaar handelen.” Er ligt een voorstel om de zeggenschap van opkomende landen te verhogen van de huidige 44 procent naar minimaal 47 procent.

Zoellick liet weten dat de 186 landen die aandeelhouder in het instituut zijn, overleggen over een kapitaalverhoging van vijf miljard dollar. Dat geld is nodig omdat de Wereldbank als gevolg van de financiële crisis flink meer is gaan uitlenen, en zich daarin niet beperkt wil zien. Het geld komt deels uit een algemene kapitaalverhoging voor alle aandeelhouders, en is deels een gevolg van de geplande wijziging in stemverhoudingen.

Zoellick prees gisteren het gezamenlijke optreden van zusterorganisatie IMF en de EU in de problemen rond de Griekse overheidsfinanciën. In een steeds verder globaliserende economie ligt het voor de hand dat instanties als het IMF en de Wereldbank gaan samenwerken met regionale instituties, zei hij. IMF-topman Strauss-Kahn had zich eerder op de dag al positief uitgelaten over de samenwerking. „We hebben een solide basis om een hulpprogramma op te zetten”, zei Strauss-Kahn.

Gisteren liepen de zorgen over de Griekse schulden weer verder op nadat de EU bekend maakte dat het begrotingstekort van 2009 nog hoger lag dan eerder verwacht. Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde opnieuw de vooruitzichten voor Griekse schuld, waarop de rente die het land betaalt op staatsleningen verder opliep. Strauss-Kahn sprak van een ’ernstige crisis’, waarvoor geen simpele oplossing bestaat.

De huidige beleggers in Griekse leningen hoeven volgens de IMF-topman niet te vrezen voor een afwaardering van hun claims zodra het land een beroep doet op noodsteun.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden