Wereldbank geeft China meer invloed

amsterdam – - De opkomende markten krijgen meer zeggenschap bij de Wereldbank. In percentage uitgedrukt gaat het om een verschuiving van 3,13 procent, desondanks spreekt Wereldbank-president Robert Zoellick van een historisch besluit.

De 186 leden van de Wereldbank hebben gisteren tijdens de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds en zusterinstelling Wereldbank de hervorming van het bestuur van de bank, die armoedebestrijding als hoofdtaak heeft, goedgekeurd. De belangrijkste winnaars van de herschikking van macht zijn China, India en Brazilië. China had 2,77 procent stemrecht bij de bank en krijgt nu 4,42 procent. India gaat van 2,77 procent naar 2,91 procent en Brazilië schuift van 2,06 procent naar 2,24 procent. Veel ontwikkelingsorganisaties vinden dat vooral Afrika, een van de grootste klanten van de bank er bekaaid afkomt. Timothy Geithner, de Amerikaanse minister van financiën noemt de nieuwe verdeling echter „een betere weerspiegeling van het belang van opkomende landen in de wereldeconomie en het beschermt de stem van de kleinste en armste landen”. De Verenigde Staten zullen volgens Geithner geen uitbreiding van het eigen stemrecht nastreven. De VS hebben met 16,4 procent van de stemmen het grootste stemrecht binnen de Wereldbank. De opkomende markten en ontwikkelingslanden komen nu uit op iets meer dan 47 procent.

De machtsverschuiving heeft ook een hele praktische kant. De Wereldbank was hard op zoek naar nieuw kapitaal. Door de wereldwijde economische crisis is meer dan 100 miljard dollar via de Wereldbank uitgeleend en Zoellick heeft steeds gemeld dat, mocht er geen geld extra komen van de leden, er minder geld uitgeleend kan worden.

Gisteren werd Zoellick op zijn wenken bediend. De Wereldbank krijgt 5,1 miljard dollar extra tot haar beschikking.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden