Wereldauto Talisman belooft bescherming tegen onheil

Het imago 'Roest En Narigheid Achtervolgen U Lange Tijd' probeert Renault van zich af te schudden. Met de nieuwe Talisman lijkt dat te gaan lukken.

QUIRIJN VISSCHER

Het is een kunst die Franse autofabrikanten verstaan als geen ander: het oproepen van begeerte en verlangen naar die Compleet Nieuwe Auto. Intussen verwaaien de beloftes van het vorige model en luwt de woede over het malheur. Oude beloftes en ergernissen versmelten in warme herinneringen aan auto's die, zolang ze het maar bleven doen, handig, modieus, eigenzinnig en comfortabel waren. Renault is die vriend die je zijn onhebbelijkheden vergeeft.

Ditmaal wil Renault vriendschap sluiten via de nieuwe Talisman. De auto is bedoeld voor het legioen vertegenwoordigers dat graag in de Volkswagen Passat stapt en anders kiest voor de Ford Mondeo. De klasse van grote sedans en stationcars is een slinkende, lastige markt. Veel leaserijders moesten in de crisisjaren een klasse zuiniger gaan rijden. Wie wel mag blijven spenderen, wordt als door een magneet aangetrokken tot de Duitse premiummerken.

Rond de millenniumwisseling was de Renault Laguna ook zo'n magneet. De sedans en breaks waren handig, modieus, eigenzinnig en comfortabel. En vol legendarische rampspoed. Maar herinneringen verwaaien. Bovendien dient een nieuw legioen vertegenwoordigers zich aan. De Talisman, een naam die bescherming tegen onheil belooft, zit boordevol camera's en sensoren die waarschuwen en ingrijpen als je een rij-fout dreigt te maken.

Verder is de Talisman, die op de autobeurs van Frankfurt debuteert, erg ruim. Achterin de sedan past 610 liter bagage; achterin de stationwagen past met achterbank omlaag 1700 liter. De stationwagen heet niet langer 'break', maar Estate. De Talisman is immers een wereldauto. Elke tong moet de naam kunnen uitspreken. Voor het ontwerp is Renaults Nederlandse designdirecteur Laurens van den Acker eindverantwoordelijk.

Renault vernieuwde het gamma snel met de Twingo in hippiesfeer, de ruimere Captur en Kadjar voor avontuurlijke (gepensioneerde) particulieren en de laatste Espace. Daarnaast zijn er veel elektrische modellen. Het marktaandeel is terug op het zonnige niveau van de gouden millenniumwisselingtijd. Het imago van 'Roest En Narigheid Achtervolgen U Lange Tijd' is helemaal weggewaaid. De Talisman belooft waar te maken dat dat zo blijft.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden