Wereld worstelt met dilemma's over toekomst Rwanda

Van onze buitenlandredactie DEN HAAG - De internationale gemeenschap moet Rwanda op alle fronten helpen. Met herstel en versterking van de ambtenarij, justitie en een nationale politiemacht. Met een vrije pers. En met het scheppen van werkgelegenheid voor Rwandese jongeren.

Dit zijn enkele oproepen uit de slotverklaring, die minister Pronk van ontwikkelingssamenwerking zaterdag voorlas op de internationale conferentie over Rwanda. Het document, de Verklaring van Den Haag genoemd, was volgens veel deelnemers een teleurstellend resultaat van twee dagen confereren. “Ik ben bang dat geen van de aanbevelingen zal worden opgevolgd”, zei Amada Dieng, secretaris-generaal van de Internationale Commissie van Juristen. Hij pleitte voor concrete oproepen, zoals een motie aan het adres van de Verenigde Naties, om een veel groter aantal waarnemers naar Rwanda te sturen. De VN hebben 146 waarnemers toegezegd om de mensenrechtensituatie te onderzoeken, maar tot nu toe zijn er slechts 26 aan het werk.

Er worden nog steeds moorden gepleegd, zei Dieng. “We moeten zorgen dat degenen die macht hebben de mensenrechten respecteren. Als we niet die kleine maatregel nemen, zal de rest van de verklaring nutteloos zijn.

Het vage karakter van de slotverklaring komt ook voort uit het feit dat het Westen de nieuwe regering van Rwanda nog niet officieel heeft erkend. De Nederlandse Europarlementariër Leonie van Bladel, die onlangs met twee collega's Rwanda bezocht, zei dat deze 'troika' vorige week Europa heeft geadviseerd de Rwandese regering te erkennen, waardoor de regering autoriteit krijgt in eigen land en in de regio.

Volgens minister Pronk zijn er veel dilemma's. Bijvoorbeeld: hoe geven we hulp aan de slachtoffers in de vluchtelingenkampen zonder daarmee de macht van de verantwoordelijken voor de massamoorden te prolongeren.

In het slotdocument wordt de oprichting van een internationaal tribunaal bepleit, in of buiten Rwanda, om de verantwoordelijken voor de massamoord te berechten. De conferentie riep de Rwandese regering op haar uiterste best te doen voor verzoening, het beëindigen van vijandige propaganda en het vestigen van pluriforme media en onderwijs gericht op nationale eenheid. Het Westen moet middelen verschaffen voor een onafhankelijk radiostation. De internationale gemeenschap moet de regering helpen democratische principes toe te passen, aldus de verklaring, die echter nergens rept over - een termijn voor - verkiezingen.

Verder wordt een conferentie bepleit om de wortels van het conflict te onderzoeken en maatregelen te nemen ter voorkoming.

- Pagina 5: Zaïre zoekt spreiding vluchtelingen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden