Wereld vergadert over geweld in Libië

Libiers trappen op afbeeldingen van Kadafi.Beeld afp

De internationale gemeenschap vergadert over mogelijke stappen tegen het regime van de Libische leider Muammar Kaddafi, terwijl in het land de nietsontziende gewelddadigheden tegen de bevolking doorgaan.

Op initiatief van de Europese Unie komt de VN-Mensenrechtenraad vrijdag in spoedzitting bijeen om zich te buigen over de situatie in Libië. De VN-Veiligheidsraad veroordeelde dinsdag het geweld en stelde een duidelijk signaal te willen afgeven en de EU beraadt zich over mogelijke sancties.

Het arme Zuid-Amerikaanse Peru was woensdag het eerste land ter wereld dat concrete stappen nam en de diplomatieke banden met Libië verbrak. "Peru verzet zich sterk tegen de repressie die door dictator Muammar Kaddafi is losgelaten op de mensen die democratische hervormingen eisen van een overheid die al veertig jaar door dezelfde persoon wordt geleid", zei president Alan Garcia. Hij stelde ook de VN-Veiligheidsraad te vragen een vliegverbod boven Libië in te stellen. Daarmee zou voorkomen kunnen worden dat Kaddafi oorlogsvliegtuigen inzet tegen zijn eigen volk, zoals eerder al gebeurde.

Later op de dag werd bekend dat de ambassadeur van Qatar Libië heeft verlaten. De VS willen volgens een oud-diplomaat eerst Amerikanen evacueren, voordat ze mogelijk een harder standpunt innemen.

Volgens Tripoli zijn er sinds de eerste betogingen op 17 februari driehonderd mensen omgekomen, maar de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Franco Frattini, stelde dat het dodental volgens schattingen op duizend ligt. "We hebben geen duidelijke informatie over het aantal mensen dat is gestorven, maar we geloven dat schattingen van ongeveer duizend geloofwaardig zijn", aldus Frattini. Een mensenrechtenorganisatie zei dat het dodental op minstens 640 ligt. Onder hen zouden zeker 130 militairen zijn die door hun meerderen zijn geëxecuteerd omdat ze weigerden op betogers te schieten.

Ondertussen houdt Kaddafi zich vooralsnog aan zijn uitspraken strijdend ten onder te gaan. Berichten sijpelen binnen over de steeds onveiliger wordende situatie in het land, waardoor veel buitenlanders maar ook Libiërs het land proberen te verlaten.

In Tripoli wordt nog steeds geschoten. In het oosten van het land zouden veel plaatsen in handen van betogers zijn. Kaddafi laat volgens verschillende berichten ook huurlingen uit Afrikaanse landen invliegen, in een laatste poging het land weer onder controle te krijgen.

Een aantal journalisten is het inmiddels gelukt Libië binnen te komen. Tripoli heeft maar enkele journalisten toegelaten en heeft de overigen aangemerkt als wettelozen.

De meeste berichtgeving komt nog altijd via getuigen binnen. Zo meldde de groeiende stroom gastarbeiders die de grens naar Egypte oversteekt over gruweldaden in de stad Benghazi. Libische militairen zouden Egyptische gastarbeiders hebben gefolterd en gedood. Een ander liet weten, dat militieleden wild om zich heen hadden geschoten na het vrijdaggebed. Daardoor kwamen zeker elf mensen om.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden