Wereld reageert op dood Mandela

Beeld epa

"De wereld huilt", prijkt het op de voorpagina van het Zuid-Afrikaanse dagblad The Star. Bij dagblad The Citizen is de tekst niet veel anders: Zuid-Afrika huilt om de vader van de natie. Het illustreert de enorme droefenis die in het land en daarbuiten heerst om de dood van de voormalige president en anti-apartheidsstrijder Nelson Mandela. Een aantal reacties op een rij.

Ook wereldleiders zien de dood van Mandela als een groot verlies. De Duitse bondskanselier Angela Merkel, president Barack Obama en de Chinese president Xi Jinping maakten gisteren al kenbaar bedroefd te zijn over het verlies van de oud-leider. Obama gaf aan net als vele miljoenen anderen Mandela te zien als een groot inspiratiebron. Oud-president Bill Clinton zei 'een grote vriend te zijn verloren'.

Israël rouwt samen met alle landen in de wereld
"De wereld heeft een groot leider verloren", zei de Israëlische president Shimon Peres. "Hij heeft de loop van de geschiedenis veranderd. Wij rouwen samen met alle landen in de wereld en het Zuid-Afrikaanse volk, dat een exceptionele leider heeft verloren. Mandela was een gepassioneerd voorvechter van democratie, een gerespecteerd bemiddelaar, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, maar boven alles iemand die bruggen sloeg en een hoge persoonlijke prijs heeft betaald voor zijn strijd.''

Premier Benjamin Netanyahu van Israël noemde de anti-apartheidsstrijder 'een van de grote figuren van onze tijd'. "Hij was de vader van zijn natie, een man met visie en een vrijheidsstrijder die geweld verwierp."

'Verlies van een van de prominentste politici'
De reacties uit Rusland zijn niet minder lovend. Volgens president Vladimir Poetin was Mandela 'een van de prominentste politici van onze tijd'. En hij gaat verder: "Zijn naam is verbonden aan de overwinning op de apartheid en het opbouwen van de democratische Republiek Zuid-Afrika. Mandela, een man die de zwaarste omstandigheden heeft doorstaan, is tot het einde van zijn leven trouw gebleven aan zijn idealen van humanisme en rechtvaardigheid."

"Afrika is verlaten na de dood van Mandela", zei de voorzitter van het dagelijks bestuur van de Afrikaanse Unie, Nkosazana Dlamini Zuma. "Hij was een held en icoon in heel Afrika. Mandela was het symbool van de Afrikaanse solidariteit bij de strijd tegen de apartheid, de onderdrukking en het kolonialisme. Zijn overlijden is een groot verlies voor zijn familie, ons continent en de menselijkheid."

Rutte: moment om stil van te worden
Koning Willem-Alexander stuurde vanochtend een brief naar de nabestaanden van de oud-president. In de brief wijst de koning op de wijsheid, de integriteit en de vriendelijkheid van Mandela en omschrijft hij hem als een inspirerend voorbeeld. Premier Rutte noemde het sterven van mandela gisteravond al een 'moment om stil van te worden'. Inmiddels hebben ook andere leden van het kabinet gereageerd. "We moeten zijn inzet koesteren en we mogen zijn erfenis niet verkwanselen", zei minister Jeanine Hennis van defensie bij aanvang van de ministerraad. Collega Frans Timmermans van buitenlandse zaken zei dat hij al sinds zijn 14de door Mandela politiek wordt geïnspireerd.

Timmermans hoopt dat Mandela's erfenis de norm zal zijn voor de toekomst van Zuid-Afrika. Mandela is iemand die zó onverzettelijk was in de strijd, maar ook zó kon verzoenen, aldus de bewindsman. Mandela nam geen wraak, maar stak juist zijn hand uit.

Minister Ronald Plasterk van binnenlandse zaken noemde Mandela 'een typische held': "Daar heb je er maar een paar van en die heb je nodig.' Collega-minister Henk Kamp van economische zaken sprak van 'een van de meest indrukwekkende mensen van deze tijd'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden