Wereld reageert met afschuw op bloedbad in Qana

(Novum/AP) - De Europese Unie, de Verenigde Staten, Jordanië, Iran en vele andere landen en internationale organen hebben zondag met afschuw gereageerd op de Israëlische beschieting van een flatgebouw in het Zuid-Libanese stadje Qana, waarbij meer dan 55 burgers, onder wie tientallen kinderen, om het leven zijn gekomen. In bijna alle reacties klonk de oproep door voor een onmiddellijk onvoorwaardelijk staakt-het-vuren. Alleen Washington en Londen onthielden zich hiervan.

De buitenlandcoördinator van de EU, Javier Solana, zei dat de dood van onschuldige burgers 'niet kan worden gerechtvaardigd' en riep op tot een bestand. De EU-commissaris externe betrekkingen Benita Ferrero-Waldner noemde de Israëlische aanval een 'ongerechtvaardigde' escalatie op een moment dat van internationale zijde hard wordt gewerkt aan beëindiging van het geweld. "Het doden van onschuldige mensen, speciaal kinderen, moet nu stoppen", zei Ferrero-Waldner.

De Franse president Jacques Chirac sprak van 'een ongerechtvaardigd optreden' dat eens te meer de noodzaak illustreert van een onmiddellijk staakt-het-vuren, opdat herhaling wordt voorkomen. Frankrijk deed dit weekeinde onder de lidstaten van de VN-Veiligheidsraad een ontwerpresolutie voor een staakt-het-vuren rondgaan waarin wordt gepleit voor een onmiddellijk bestand, de stationering van een vredesmacht in Zuid-Libanon en een nieuwe bufferzone.

De Franse minister van buitenlandse zaken Philippe Douste-Blazy sloot in een interview met de krant Le Parisien een nieuw conflict met Washington, als voor de inval in Irak, niet uit. De Franse minister van gezondheidszorg Xavier Bertrand zou naar Libanon vliegen om humanitaire hulp aan te bieden en als uiting van de 'Franse solidariteit', maar moest het bezoek vanwege beschietingen enkele dagen uitstellen.

De Britse minister van buitenlandse zaken Margaret Beckett noemde de aanval een tragedie en een tegenslag, maar wilde niet oproepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. "Wij hebben de Israëliërs herhaaldelijk verzocht proportioneel te handelen", zei Beckett.

Eerder zei de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice de dood van onschuldige burgers te betreuren. Zij zei te streven naar beëindiging van het geweld, maar wees er op dat de eerst betrokken partijen daar verschillend over denken. "Wij willen zo snel mogelijk een staakt-het-vuren", zei zij, in een van haar krachtigste uitlatingen tot dusverre.

De doorgaans gematigde Jordaanse koning Abdullah II verwoordde de Arabische reactie op de Israëlische aanval, die door hem werd bestempeld tot 'een laffe misdaad' en 'een flagrante schending van het recht en alle internationale conventies'.

Iran riep op tot de vervolging van de schuldigen wegens oorlogsmisdaden. "Het bezoek van Rice viel samen met de misdaad in Qana. Ik denk dat Israëlische functionarissen en enkele Amerikaanse behoren te worden vervolgd voor die misdaden", zei woordvoerder Hamid Reza Asefi van het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken.

De Iraakse vice-premier Barham Saleh, die normaliter fel pro-Amerikaans is, waarschuwde voor de gevolgen in Irak en de regio. "Iedere instabiliteit in de regio heeft invloed op het geheel", zei Saleh. "Wij kunnen niet anders dan sympathiseren met het Libanese volk."

De Palestijnse president Mahmoud Abbas, die op rondreis was, sprak een veroordeling 'in de krachtigst mogelijke bewoordingen' uit van de Israëlische handelwijze, zei zijn woordvoerder Saeb Erekat. De Palestijnse premier Ismail Haniyeh concludeerde dat Israël bezig is 'de veiligheid van de volken en stabiliteit van de regio' in gevaar te brengen. Haniyeh riep de VN op de schuldigen te bestraffen. Hamas-woordvoerder Mushir al-Masri zei dat voor de Palestijnse en de Libanese strijders nu 'alle opties' open zijn om te reageren. "De zionistische vijand draagt te verantwoordelijkheid voor de ernstige gevolgen van deze massamoorden", zei Al-Masri.

Paus Benedictus XVI riep op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, met de nadruk op het woord 'onmiddellijk'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden