Wereld prijst Peres' streven naar vrede

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

De Israëlische hoofdstad bereidt zich voor op een grote veiligheidsoperatie rond de begrafenis van Shimon Peres, die morgenochtend plaatsvindt. Tal van wereldleiders en hoogwaardigheidsbekleders komen in Jeruzalem de laatste eer bewijzen aan de oud-president, die gisteren vroeg in de ochtend overleed en vandaag voor het gebouw van de Knesset ligt opgebaard.

Het regende gisteren reacties op het overlijden van Peres, die een politieke carrière van zo'n vijftig jaar heeft vervuld. De Amerikaanse president Barack Obama omschreef de staatsman als 'de essentie van Israël', omdat Peres naast het presidentschap ook zo'n beetje alle ministersposten heeft bekleed, en omdat hij zich onvermoeibaar bleef inzetten voor veiligheid en vrede in Israël. Volgens Obama is met het heengaan van 'mijn vriend Shimon' een licht gedoofd. "Maar de hoop die hij ons gaf zal eeuwig blijven branden."

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu laste een speciale kabinetszitting in om zijn politieke rivaal te gedenken. Ondanks hun diepe ideologische verschillen prees hij Peres, die 'altijd naar vrede bleef streven en daar ook in bleef geloven'. "Hij leerde ons om nooit toe te geven aan ontreddering, maar om vast te houden aan de hoop."

De woorden 'hoop en vrede', die op Peres' lippen bestorven lagen, klonken vaak door in de officiële reacties. Ook premier Rutte roemde de 'diepgewortelde idealen en strijdbaarheid' die Peres combineerde met 'wijsheid en een grote toewijding aan zijn land en het vredesproces in het Midden-Oosten'. Oud-premier Wim Kok sprak van 'een baken van hoop en optimisme'.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas greep naar vergelijkbare termen. Hij noemde de overledene een 'moedige bondgenoot van de vrede', omdat Peres in 1993 als minister van buitenlandse zaken een definitieve stap naar vrede leek te hebben gezet met de ondertekening van de Oslo-akkoorden. Het leverde Peres destijds de Nobelprijs voor de vrede op, maar na enkele bloedige escalaties hebben de akkoorden hun betekenis vrijwel verloren.

undefined

Vreugde

Binnen de Hamas-beweging, die heerst over de Gazastrook, is met vreugde op Peres' overlijden gereageerd. "De Palestijnen zijn erg blij met de dood van deze crimineel die hun bloed heeft laten vloeien", aldus een woordvoerder. "Peres was de laatst overgebleven politicus die de bezetting heeft gevestigd. Zijn dood is het eind van een fase in de geschiedenis van de bezetting." Veel Palestijnen delen die opvatting.

De begrafenis van Peres vindt plaats op de Herzlberg, Israëls nationale begraafplaats aan de westkant van Jeruzalem die vernoemd is naar Theodor Herzl, de grondlegger van het moderne politieke zionisme. Naar verwachting zullen er tienduizenden gëinteresseerden uit het buitenland toestromen om de plechtigheid op videoschermen te volgen.

Of Abbas de begrafenis zal bijwonen, is nog onbekend. In elk geval komt Obama langs met zijn minister van buitenlandse zaken, John Kerry. Onder de aanwezigen is ook de vroegere Amerikaanse president Bill Clinton, die in de jaren negentig met Peres samenwerkte voor de Oslo-akkoorden. Clintons vrouw en presidentskandidate Hillary is ook van de partij, net als de Britse prins Charles, de Franse president François Hollande en de Duitse president Joachim Gauck. Paus Franciscus heeft afgezegd vanwege een driedaagse reis naar Georgië en Azerbeidzjan, die uitgerekend morgen begint.

de verdieping 4|5

Havik en vredesduif

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden