Wereld neemt emotioneel afscheid van Mandela

President Jacob Zuma spreekt tijdens de uitvaart. Beeld epa
President Jacob Zuma spreekt tijdens de uitvaart.Beeld epa

Met het meertalige nationale volkslied en een gebed begon in het Zuid-Afrikaanse Qunu de staatsbegrafenis van de voormalige president Nelson Mandela. Ongeveer 4500 mensen zijn voor de speciale plechtigheid bijeen in een grote tent op het landgoed van de familie Mandela. Na afloop van de ceremonie wordt Mandela op het landgoed in besloten kring begraven. Dat moet naar plaatselijk gebruik gebeuren als de zon op het hoogst staat, rond het middaguur.

'Aan de lange weg naar de vrijheid is in fysiek opzicht een einde gekomen, maar wij zetten onze reis voort', zei de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma tijdens de herdenkingsdienst. Zuma zei dat Zuid-Afrika een lange en moeilijke tijd achter de rug heeft. Hij benadrukte dat Zuid-Afrika hard moet blijven werken aan de samenleving die Mandela voor ogen had. 'We willen je bedanken, omdat je alles bent geweest wat we wilden en nodig hadden in een moeilijke tijd. Je was alles wat we nodig hadden in de strijd tegen het racistische apartheidsregime.'

Vriend
Ahmed Kathrada, die jarenlang met Nelson Mandela gevangen heeft gezeten op Robbeneiland, heeft zondag op emotionele wijze afscheid genomen van de oud-president van Zuid-Afrika. Tijdens de herdenkingsdienst in Qunu zei Kathrada dat hij een oudere broer heeft verloren.

Kathrada vertelde dat de afgelopen maanden heel moeilijk zijn geweest. Hij vertelde hoe hij de hand van zijn vriend had vastgehouden, toen hij Mandela voor de laatste keer in het ziekenhuis bezocht. 'Vaarwel mijn geliefde broer, mijn mentor, mijn leider', zei Kathrada.

Zuma dankte iedereen in de wereld die na het overlijden van Mandela steun heeft betuigd aan Zuid-Afrika. 'Jij zal voor altijd in onze harten voortleven', zei de president aan het eind van zijn eerbetoon. Na de herdenkingsdienst houdt de Thembu-gemeenschap van Mandela, die onderdeel is van het Xhosa-stamverband, een plechtige ceremonie. Daarbij worden liederen gezongen en gedichten voorgelezen over het leven van Mandela.

Geen Nederlanders
Behalve familieleden van Mandela zijn Zuid-Afrikaanse leiders, de Britse prins Charles, burgerrechtenactivist Jesse Jackson, zakenman Richard Branson en talkshowhost Oprah Winfrey naar de herdenkingsdienst gekomen. Voor zover bekend is namens Nederland niemand bij de begrafenis van Mandela aanwezig.

Het stoffelijk overschot van Mandela was begeleid door militairen door het dorp Qunu naar de plaats van de plechtigheid gereden. Acher de kist hebben de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma en Mandela's weduwe Graça Machel en ex-vrouw Winnie Madikizela-Mandela plaats genomen.

Zegen
De geestelijken bij de dienst zijn methodisten, een christelijke kerk die in de 19e eeuw is ontstaan als een vertakking van de anglicaanse kerk. Mandela en zijn familie zijn methodisten. Methodistenbisschop Ziphozihle Siwa zal de dienst met de zegen afsluiten.

Qunu is de plaats waar Mandela opgroeide. Mandela stierf vorige week donderdag op 95-jarige leeftijd. Hij wordt in binnen- en buitenland gezien als de man die het land vreedzaam van de rassenscheiding heeft verlost. Hij werd in 1994 de eerste zwarte president van het land. Zijn presidentschap duurde tot 1999 en gold niet als een groot succes, maar door de verzoening van bevolkingsgroepen wordt Mandela als de Vader des Vaderlands gezien van het moderne Zuid-Afrika zonder Apartheid.

Schaapherder
Mandela is op 18 juli 1918 geboren in het plaatsje Mvezo, maar beleefde een deel van zijn jeugd in het nabijgelegen dorp Qunu. Als 5-jarige jongen was hij al aan het werk als schaapherder in een typisch boerenleven. Zijn bed was een mat op de grond en maaltijden bestonden uit groenten en vlees uit de familietuin, gekookt op open vuur. In zijn memoires schrijft Mandela dat hij in Qunu verliefd werd op de natuur.

Kinderen voor de familiewoning van Nelson Mandela in Qunu. Beeld afp
Kinderen voor de familiewoning van Nelson Mandela in Qunu.Beeld afp
Kinderen spelen voor de tent in Qunu waar de plechtigheid plaatsvindt. Beeld afp
Kinderen spelen voor de tent in Qunu waar de plechtigheid plaatsvindt.Beeld afp
Een legerhelikopter vliegt zaterdag boven Qunu terwijl de rouwstoet met het lichaam van Mandela in het dorp arriveert. Beeld reuters
Een legerhelikopter vliegt zaterdag boven Qunu terwijl de rouwstoet met het lichaam van Mandela in het dorp arriveert.Beeld reuters
Xhosa in Qunu. Beeld getty
Xhosa in Qunu.Beeld getty
Mensen dansen voor de familiewoning van de Mandela's. Beeld afp
Mensen dansen voor de familiewoning van de Mandela's.Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden