Wereld Kinderfestival: Niet alleen ellende in Derde Wereld

De Spice Girls kennen ze nog niet op Cuba. Wel Los Yandis en die zijn er bijna even populair. “Van onze muziek wordt je verschrikkelijk vrolijk”, zegt Liudmila. Ze is zangeres en bassiste bij Los Yandis. Een groep die spetterende salsa speelt, de nationale popmuziek van Cuba. Niks bijzonders zou je zeggen. Ware het niet dat de leden tussen de 11 en 14 jaar oud zijn. Binnenkort komen ze op toernee in Nederland voor het Wereld Kinderfestival. Dat is een rondreizende karavaan met muziek uit de hele wereld. Je kunt er luisteren naar Turkse saz-orkesten, trommelaars uit Ghana, sitar-spelers uit India en de Cubaanse Yandis. Eigenlijk is het een soort kinderkaravaan, want de muzikanten zijn niet ouder dan veertien jaar.

“Het Wereld Kinderfestival is vooral bedoeld voor jongeren, maar iedereen van 0 tot 99 is van harte welkom”, vertelt Irma van Lierop. Ze is een van de organisatoren achter dit spektakel. “Tien jaar geleden zijn we ermee begonnen. Om te laten zien dat er in de Derde Wereld ook andere dan ellendige dingen gebeuren. Behalve heerlijk eten en prachtige feesten, komt er de mooiste muziek vandaan. Op het festival beleef je een mini-wereldreis. Je kunt er naar allerlei groepen luisteren. In de pauzes maak je kennis met didgeridoo-spelers uit Australië, dansers uit Ethiopië en circusartiesten uit de hele wereld. In elke stad is het weer anders”, aldus Irma.

In Rotterdam speelt een fanfare uit India, in Venlo zingt het Wereld Kinderkoor, in Utrecht wandel je over een Afrikaanse markt. Maar ook het eerbiedwaardige Amsterdamse Concertgebouw doet mee. Vorig jaar al stond het volledig op zijn kop. Ruim tweeduizend kinderen zwermden toen door de gangen, trappen en hallen. Omringd door het rode pluche van de grote zaal speelden Los Charanguitas de kroonluchters bijna van het plafond. “Ze leken net zo populair als Take That, zoveel handtekeningen moesten ze uitdelen”, zegt Irma. “Maar dit jaar wordt het helemaal feest. Het Wereld Kinderfestival viert tenslotte zijn tiende verjaardag.”

Jantje Smit zal er niet bij zijn, wel de Mambo Kids, de India All Star Kids, Circus Adesa en orkesten van de wereldmuziekscholen. Voor Liudmila betekent de groep meer dan alleen muziek maken: “Alles gaat beter nu ik in de band zit. Je vergeet alle narigheid en op school gaat het opeens stukken beter. Ook thuis, want ik heb geen ruzie meer met mijn broertjes en zusjes.”

Zondag 8 juni, 13.30 uur: Utrecht (Vredenburg) en 13.00: Rotterdam (Dunya); donderdag 12 juni, 19 uur: Venlo (Maaspoort); vrijdag 13 juni, 19 uur: Groningen (Grand Theatre); zaterdag 14 juni, 11 uur: Leeuwarden (Prinsentuin); zondag 15 juni, 13.30: Amsterdam (Concertgebouw).

Zaterdag 14 juni zendt de AVRO op Nederland I (16.30 uur) een samenvatting uit van het Wereldkinderfestival '96. Programma's en info via de Festivallijn 020 - 4216550.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden